PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | 6 |

Tytuł artykułu

Price competitiveness of Polish agricultural products on the EU market

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Konkurencyjność cenowa polskich produktów rolnych na rynku unijnym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the agricultural sector price competitiveness of the agricultural products plays important role. It should be noted, however, that the mere fact of offering the product at a lower price does not make it more competitive.  In case of agricultural products the most important factors are: the quality, delivery terms and tariff barriers in foreign trade. Lower market prices for agricultural products in Poland determine their competitiveness on the EU market. The level of prices of Polish agricultural products results from lower purchasing power of Polish consumers. The integration with the EU reduced the price differences between Poland and the European Union, especially on the product market, whose sales had not been liberalized earlier.
PL
W rolnictwie duże znaczenie odgrywa konkurencyjność cenowa produktów. Należy jednak zauważyć, iż sam fakt oferowania produktu po cenie niższej nie czyni bardziej konkurencyjnego. W przypadku produktów rolnych duże znaczenie ma jakość, warunki dostawy czy bariery w handlu zagranicznym. Niższy poziom cen polskich produktów rolnych wynika głównie z mniejszej siły nabywczej polskich konsumentów. Integracja z UE zmniejszyła różnice cenowe między Polską a Unią Europejską, szczególnie na rynku produktów, których obrót nie był wcześniej zliberalizowany.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

6

Opis fizyczny

p.134-138,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Faculty of Economy, Opole University, str. Ozimska 46a, 45-058 Opole, Poland

Bibliografia

  • Jurcewicz A., Kozłowska B., Tomkiewicz E. 2004: Wspólna polityka rolna. LexisNexis, Warszawa.
  • Polska w Unii Europejskiej - doświadczenia pierwszych miesięcy członkostwa. Urząd Komitetu Integracji Europejskiej [http://unia.eurofunds.org/index.php/content/view/90/1/1/1/].
  • Szulce H. 2001: Uwarunkowania i możliwości sterowania ryzykiem w produkcji rolnej. Wyd. AE, Poznań.
  • Tłuczak A. 2006: Zmiany cen wybranych produktów rolnych po wejściu Polski do struktur unijnych. [W:] Gospodarcze i społeczne skutki akcesji Polski do Unii Europejskiej, red. nauk. Mikołajewicz Z. Uniwersytet Opolski, Opole.
  • Zalesko M. 2006: Instytucje a konkurencyjność rynku rolnego. [W:] Agrobiznes, konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. Prace naukowe, nr 1118. AE Wrocław, s. 535-539.
  • Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej - ZSRIR. 2009: [www.minrol.gov.pl], dostęp z dnia 15.03.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b834b2fe-6ed6-4319-b842-f48b413a8789
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.