PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

Użytkowość rzeźna oraz cechy jakościowe mięsa nutrii

Warianty tytułu

EN
Slaughter value and quality attributes of nutria meat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_41.pdf

Twórcy

  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • ALT M., FUHSY D., BEUTLING D., 2006. Qualitätsparameter von Sumpfbiberfleisch. Fleischwirtschaft 86, 9: 126-128.
  • BARABASZ B., 2003. Wskaźniki użytkowości rzeźnej nutrii żywionych mieszankami o różnych poziomach białka. Rocz. Nauk. Zootech., Supl. 17: 167-170.
  • BARABASZ B., BIELAŃSKI P., ŁAPIŃSKI S., 2007. Program ochrony zasobów genetycznych szansą na ocalenie hodowli nutrii w Polsce. Wiad. Zootech. 45, 3: 61-65.
  • BEUTLING D., CHOLEWA R., 2010. Die Sumpfbiberzucht in Polen. Erzeugung von Nutriafellen und Fleisch – Stand und Perspektiven. Fleischwirtschaft 90, 11: 75-78.
  • CABRERA M.C., DEL PUERTO M., OLIVIERO R., OTERO E., SAADOUN A., 2007. Growth, yield of carcass and biochemical composition of meat and fat in nutria (Myocastor coypus) reared in an intensive production system. Meat Sci. 76: 366-376.
  • CHOLEWA R., 1990. Wskaźniki użytkowości mięsnej nutrii przy różnych poziomach białka w pokarmie pełnoporcjowym. Rocz. AR Pozn. 220, Zootech. 40: 21-29.
  • CHOLEWA R., 2000. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wyd. AR, Poznań.
  • CHOLEWA R., PIETRZAK M., 2009. Właściwości organoleptyczne mięsa nutrii. Apar. Bad. Dydakt. 14, 4: 43-47.
  • CHOLEWA R., PIETRZAK M., BEUTLING D., 2009. Fleischqualität von Sumpfbibern-Zusammensetzung und Farbe von Sumpfbiberfleisch in Beziehung zu Schlachtkörpermasse. Fleischwirtschaft 89, 10: 112-116.
  • FAVERIN C., CORVA P.M., HOZBOR F.A., 2002. Slaughter traits of adult coypus grown in captivity. J. Agric. Sci. 138: 115-120.
  • GEDYMIN J., CHOLEWA R., 1972. Znaczenie mięsa nutriowego dla rentowności chowu nutrii. Hod. Drobn. Inwen. 3: 11-12.
  • GŁOGOWSKI R., 2008 a. The assessment of edible thoracic viscera share in carcass composition of nutria (Myocastor coypus Mol.) reared in extensive feeding system. Selˈsk. Khoz. – Probl. Perspekt. 6: 314-321.
  • GŁOGOWSKI R., 2008 b. Wartość odżywcza i cechy jakościowe mięsa z nutrii (Myocastor coypus Mol.). Przegl. Hod. 11: 24-27.
  • GŁOGOWSKI R., CZAUDERA M., KRAJEWSKA K.A., 2009 a. Zawartość cholesterolu i witaminy E w mięsie nutrii (Myocastor coypus Mol.) żywionych paszami gospodarskimi. W: Materiały Konferencyjne XXXVIII Sesji Naukowej Komisji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych Polskiej Akademii Nauk, IZ PIB, Balice 28-29 maja. Red. D. Dobrowolska, K. Skupniewicz, M. Bielska, J. Pilawski. Wyd. IZ PIB, Balice: 321.
  • GŁOGOWSKI R., CZAUDERA M., ROZBICKA A.J., KRAJEWSKA K.A., 2009 b. Selected functional characteristics of hind leg muscule of nutria (Myocastor coypus Mol.), from an extensive feeding system. Rocz. PTZ 53: 95-103.
  • GŁOGOWSKI R., GÓRAL K., 2009. Udział podrobów jadalnych w tuszkach nutrii. Przegl. Hod. 9: 27-29.
  • GŁOGOWSKI R., PANAS M., 2009. Efficiency and proximate composition of meat in male and female nutria (Myocastor coypus) in an extensive feeding system. Meat Sci. 81: 752-754.
  • KOPAŃSKI R., 1981. Chów nutrii. PWRiL, Warszawa.
  • KUŹNIEWICZ J., 1981. Ocena użytkowości mięsnej i futerkowej 26-tygodniowych nutrii z ferm wielkostadnych. Zesz. Nauk. AR Wroc. Rozpr. hab. 28.
  • KUŹNIEWICZ J., FILISTOWICZ A., 1999. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wyd. AR, Wrocław.
  • KUŹNIEWICZ J., FILISTOWICZ A., 2006. Chów i hodowla nutrii. Wyd. AR, Wrocław.
  • KUŹNIEWICZ J., KUŹNIEWICZ A., KOWALCZYK G., MINIEWSKA M., 1980. Wartość rzeźna brojlerów nutrii przy żywieniu przemysłowym. Zesz. Nauk. AR Wroc. 125, Zootech. 23: 209-213.
  • LESIÓW T., SKRABKA-BŁOTNICKA T., 1994. Influence of curing time on rheological properties, colour and display colour stability of nutria ham. Scientifur 18: 11-14.
  • MERTIN D., HANUSOVÁ J., FLÂK P., 2003. Assessment of meat efficiency in nutria (Myocastor coypus). Czech J. Anim. Sci. 48, 1: 35-45.
  • NIEDŹWIADEK S., KOWALSKI J., PALIMĄKA-RAPACZ G., PIĄTEK D., 1986. Badania nad wartością mięsną i rzeźną nutrii. Hod. Drobn. Inwen. 1: 9-10. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie. 2005. Dz. Urz. UE L 338: 60-82.
  • SAADOUN A., CABRERA M.C., 2008. A review of the nutritional content and technological parameters of indigenous sources of meat in South America. Meat Sci. 80: 570-581.
  • SAADOUN A., CABRERA M.C., CASTELLUCIO P., 2006. Fatty acids, cholesterol and protein content of nutria (Myocastor coypus) meat from an intensive production system in Uruguay. Meat Sci. 72: 778-784.
  • TULLEY R.T., MALEKIAN F.M., ROOD J.C., LAMB M.B., CHAMPAGNE C.M., REDMANN JR S.M., PATRICK R., KINLER N., RABY C.T., 2000. Analysis of the nutritional content of Myocastor coypus. J. Food Comp. Anal. 13: 117-125.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b77c02f8-8e2b-4213-b641-15ae4d0ab52d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.