PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 566 |

Tytuł artykułu

Wpływ utrwalania mikrofalowego w przepływie na zmiany antocyjanów, witaminy C i barwy puree truskawkowego

Warianty tytułu

EN
Effect of flow microwave preservation on the changes of anthocyanins, vitamin C and colour of strawberry puree

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ogrzewanie mikrofalowe w przepływie pozwala na znaczne zminimalizowanie strat cennych składników bioaktywnych zawartych w puree truskawkowym. Proces ten pozwala na zmniejszenie strat barwników antocyjanowych oraz witaminy C (KA + KDA) odpowiednio o 33 i 57% w stosunku do pasteryzacji tradycyjnej w opakowaniu. Barwa puree truskawkowego utrwalonego technologią mikrofalową również ulega znacznie mniejszym zmianom w stosunku do produktu pasteryzowanego w opakowaniu.
EN
The flow microwave system can significantly minimize the loss of valuable bioactive compounds contained in the strawberry puree. The process allows the reduction of losses of anthocyanins and vitamin C (KA + KDA) by 33 and 57%, respectively as compared to the traditional pasteurisation in a pack. The colour of strawberry puree stabilized by microwave technology are also subject to smaller changes as compared to the product pasteurized in the package.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

566

Opis fizyczny

s.135-142,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Żywności, Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Burgner P., Grillo A., Roberts L. 1997. PATENT No 5,697,291. Method and apparatus for microwave enhanced pasteurization and enzyme inactivation of continuously flowing product.
  • Goiffon J.P., Mouly P.P., Gaydou E.M. 1999. Anthocyanic pigment determination in red fruit juices, concentrated juices and syrups using liquid chromatography. Analytica Chemica Acta 382: 39-50.
  • Harrington R. 2010. Microwave sterilization system may revolutionise food processing. Break. News on Food and Bev. Process. Ond Pack, www.foodproductiondaily.com
  • Odriozola-Serrano I., Harnandes-Jover T., Martin-Belloso O. 2007. Comparative evaluation of UV-HPLC methods and reducing agents to determine witamin C in fruits. Food Chem. 105: 1151-1158.
  • Piasek A., Kusznierewicz B., Grzybowska I., Malinowska-Panczyk E., Piekarska A., Azqueta A., Collins A.R., Namieślnik J., Bartoszek A. 2010. The influence of sterilization with EnbioJest Microwave Flow Pasteurizer on composition and bioactivity of aronia and blue-berried honeysuckle juices. J. of Food Composition and Analysis: 1-33.
  • Liskin M. 2010. PATENT No WO/2010/027285 A1. Resonanse chamber, especially for an apparatus for pasteurization of fluid liquid products. Intern. Applic. No.: PCT/PL2008/000096.
  • Nikdel S., Burgener P.E., Grillo A.C. 1997. PATENT No 5,667,828. 1997. System and method for pasteurizing citrus juice using microwave energy, A23.
  • Nikdel S., Chen Ch. S., Parish E.M., Mackellar D.G., Friedrich L.M. 1993. Pasteurization of citrus juice with microwave energy in a continuous-flow unit. J. Agric. Food Chem. 41: 2116-2119.
  • Nikdel S., Mackellar D.G. 1992. A microwave system for continuous pasteurization of orange juice. Proc. Fla. State Hort. Soc. 105: 108-110.
  • Tang J., Mikhaylenko G., Simunovic J. 2008. Microwave Sterilization Technology, Biological System Engineering. Washington State University, Pullman: 1-7.
  • Thostenson E.T., Chou T.W. 1999. Microwave processing: fundamentals and applications. Composites, Part A: applied science and manufacturing, 30: 1055-1071.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b74a2bfe-6b54-4a82-85a8-48fc34600ef1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.