PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 43 | 01 |

Tytuł artykułu

Technologiczne i żywieniowe konsekwencje reakcji utlenionych tłuszczów z białkami mięsa

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Technological and nourishing results of reactions of oxidized fats with meat proteins

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

01

Opis fizyczny

s,24-26,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
  • Osiedle Lecha 68 m. 9, 61-396 Poznań

Bibliografia

  • 1. Beyeler M., Solms J.: Lebensm.-Wiss. Technol. 7, 217, 1974.
  • 2. Buttkus H.: J. Fd Sci. 32, 432, 1967.
  • 3. Cheftel J. C.: Nutrional and safety aspects of food processing. Tannenbaum S. R. Wyd. Marcel Dekker, 1979.
  • 4. Christophersen В. O.: Biochem. J. 100, 95, 1966.
  • 5. Davidek J., Janicek G., Pokorny J.: Chemie potravin. SNTL/Alfa, 1983.
  • 6. El-Tarras M. F., Роkorny J., Janicek G.: Nahrung 15, 663, 1971.
  • 7. Friedman M.; The chemistry and biochemistry of the sulfhydryl group in amino acids, peptides, and proteins. Pergamon Press, Oxford 1973.
  • 8. Gardner H. W.: J. Agric. Fd Chem. 27, 220, 1979.
  • 9. Janicek G., Pokorny J.: Z. Lebensm. Unters.-Forsch. 145, 142, 1971.
  • 10. Janitz W.: Interakcje tłuszczów i białek mięsa ze szczególnym uwzględnieniem wpływu utlenionych tłuszczów na wartość odżywczą białek. Praca hab. AR Poznań, 1985.
  • 11. Kehrer J. K., Autor A. P.: Lipids 12, 596, 1977.
  • 12. Lee Y. B., Kauffman R. G.: J. Anim. Sci. 38, 538, 1974.
  • 13. Maier H. G., Hartmann R. U.: Z. Lebensm. Unters.- Forsch. 163, 251, 1977.
  • 14. Mareckova O., Vavrikova J., Роkorny J.: Nahrung 12, 769, 1968.
  • 15. Pisula A.: Zesz. Probl. Nauk. Rol. z. 162, 167, 1970.
  • 16. Pokorny J., Davidek J.: Acta Aliment. Pol. 5, 2, 87, 1979.
  • 17. Pokorny J., Janicek G.: Nahrung 19, 911, 1975.
  • 18. Roubal W. T., Tappel A. L.: Archs. Biochem. Biophys. 113, 150, 1966.
  • 19. Rutkowski A., Korzeniowski W.: Rocz. Technol. Chem. Żywn. 9, 69, 1962.
  • 20. Saunders D. H., Hampson J. W.: J. Am. Oil Chem. Soc. 42, 136A, 1965.
  • 21. Schmanke H., Hartmann В.: Nahrung 21, 215, 1977.
  • 22. Stodolnik L., Gabryszak J.: Przem. Spoż. 38, 20, 1984.
  • 23. Strange E. D., Benedict R. C., Miller A. J.: J. Food Sci. 45, 632, 1980.
  • 24. Svadlenka J., Davidkova E., Rosmus J.: Z. Lebensm. Unters.-Forsch. 157, 263, 1975.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b6683cd0-422e-4624-890e-1f63fb34858f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.