PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 35 |

Tytuł artykułu

Selected issues of euthanasia of animals. Part II. The ethics in facing death

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wybrane zagadnienia dotyczące eutanazji zwierząt. Część II. Etyka w obliczu śmierci

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Eutanazja zwierząt przysparza trudności natury religijnej i etycznej także wśród lekarzy weterynarii. Sposób podejścia do samego zagadnienia utraty życia przez zwierzę często wpływa na relacje pomiędzy jego właścicielem a lekarzem. Problem ten stanowi wyzwanie zawodowe i prywatne. Nieadekwatna postawa do zaistniałej sytuacji skutkować może długotrwałą utratą zaufania. Eutanazja bydła, trzody chlewnej czy drobiu w wypadku wystąpienia chorób zakaźnych jest dodatkowym wyzwaniem
Animal euthanasia causes religious and ethical difficulties among veterinary doctors. The approach to the issue of animal losing life often influences the relationships between the owner and the doctor. This problem is a professional and private challenge. Inadequate attitude to the existing situation can cause a long-lasting loss of trust. Euthanasia of cattle, swines and poultry can also be a challenge in case of infectious diseases.

Słowa kluczowe

Twórcy

autor
  • Department of Morphological Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Anatomy, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
autor
  • Department of Morphological Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Morphological Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
  • Department of Morphological Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Food Hygiene and Public Health Protection, Warsaw University of Life Sciences, Warsaw, Poland
autor
  • Virtual Reality Techniques Division, Warsaw University of Technology, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Commodity Science and Animal Improvement, University of Warmia and Mazury, Olsztyn Poland
autor
  • Department of Morphological Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
  • Department of Genetics and Animal Breeding, Warsaw University of Life Sciences, Warsaw, Poland
  • Institute of Agriculture, Jan Amos Komenski State School of Higher Vocation Education in Leszno, Leszno, Poland
autor
  • Division of Animal Nutrition, Warsaw University of Life Sciences, Warsaw, Poland

Bibliografia

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b6577e60-2361-4aca-be41-3d74e0067e23
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.