PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 3 |
Tytuł artykułu

Share of dietary supplements in nutrition of coeliac disease patients

Warianty tytułu
PL
Udział suplementów diety w żywieniu osób chorych na celiakię
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Introduction. The aim of the study was to assess the intake of vitamins and minerals from the food ration and levels recorded after synthetic supplementation in patients following a gluten-free diet. Material and methods. The study included a cohort of 25 individuals aged 20-54. Nutrient intakes were assessed based on a 24-hour diet recall interview and an original questionnaire prepared by the authors specifically for this study. Anthropometric measurements were recorded in order to assess the nutritional status of the patients. Results and discussion. A low energy intake and an excessive share of fat were observed in daily food rations of coeliac disease patients. Uptake of most minerals with the diet was too low, while that of vitamins too high. Most participants declared the administration of supplements, which greatly contributed to the coverage of requirements for these nutrients. Conclusions. It was observed that the administered supplementation was frequently unjustified, which led to the allowances being considerably exceeded for many vitamins and minerals.
PL
Wstęp. Celem pracy była ocena pobrania witamin i składników mineralnych z racji pokarmowej oraz po uwzględnieniu suplementacji u osób stosujących dietę bezglutenową. Materiał i metody. W badaniach wzięło udział 25 osób w wieku od 20 do 54 lat. Badania przeprowadzono metodą ankietową. Zastosowano 24-godzinny wywiad oraz ankietę przygotowaną na potrzeby badania. Przeprowadzono także pomiary antropometryczne. Wyniki i dyskusja. W dziennych racjach pokarmowych pacjentów z celiakią stwierdzono małą podaż energii oraz zbyt duży udział tłuszczu. Pobranie większości składników mineralnych z dietą było za małe, natomiast witamin - za duże. Większość badanych zadeklarowała stosowanie suplementów, które wniosły znaczny wkład w pokrycie zapotrzebowania na te składniki. Wnioski. Zaobserwowano, że stosowana suplementacja była często nieuzasadniona, co doprowadziło do znacznego przekroczenia norm wielu witamin oraz składników mineralnych.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
3
Opis fizyczny
p.301-307,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
Bibliografia
  • Autodore J., Muralidhar J., 2009. Celiac disease: a comprehensive review and update, series #3. Nutritional complications of celiac disease. Pract. Gastroenterol. 33, 7, 34-39.
  • Bardella M.T., Fredella C., Prampolini L., Molteni N., Giunta A.M., Bianchi P.A., 2000. Body composition and diet ary intakes in adult celiac disease patients consuming a stricte gluten-free diet. Am. J. Clin. Nutr. 72, 937-939.
  • Gomułka K., Demkow U., 2010. Celiac disease - etiology, clinic and laboratory diagnostics. New Pediatrics 2, 44-49.
  • Grzymisławski M., Stankowiak-Kulpa H., Włochal M., 2010. Celiac disease - diagnostic and therapeutic standards 2010. Forum Metab. Disord. 1, 1, 12-21.
  • Hozyasz K., Ruszczyńska A., Bulska E., 2003. Concentrations of trace elements in patients with celiac disease. Fam. Med. 5, 154-155.
  • Janus P., Reguła J., 2011. The impact of selected environmental factors on the frequency of use of dietary supplements by persons aged 14-25 years. Adv. Food Proc. Techn. 1, 92-97.
  • Jarosz M., 2012 Nutrition standards for the population of Polish-amendment. Wyd. IŻŻ Warszawa.
  • Jóźwiak J., 2008. Rating of lipid profile, nutritional status and health awareness of the population covered by the care of family physicians. Application of statistical methods in research III. StatSoft Polska, 141-151.
  • Kliniczne aspekty żywienia w chorobach wewnętrznych [Clinical aspects of nutrition in intemal medicine]. 2008. Ed. J. Chojnacki. Wyd. Univ. Med. Łódź [in Polish].
  • Kostrzewska M., Toporowska-Kowalska E., Kuchin J., Wąsowska-Królikowska K., 2007. The clinical presentation of celiac disease diagnosed after 4 years in own materiał of clinic allergy, gastroenterology and nutrition of children, Medical University of Lodz. Overview. Pediatrics 37,2, 237-243.
  • Król E., Sobiech M., Krejpcio Z., 2005. The intake assessment of minerals in daily food rations selected group of vegetarians and nonvegetarians. Food Sci. Techn. Qual. 2(43), 114-120.
  • Lemkin J., 2003. The emerging role of nutritional supplementation in celiac disease. Pioneer Health Education Library Shelbume Falls, MA, 1-6.
  • Lionetti E., Catassi C., 2011. New clues in celiac disease epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations and treatment. Int. Rev. Immunol. 30, 219-231.
  • Marzec Z., Koch W., Marzec A., 2011. The intake assessment of magnesium and zinc by students of Lublin universities including diet supplementation. Bromatol. Chem. Toksykol. 44, 3, 561-566.
  • Marzec Z., Marzec A., Wyszogrodzka-Koma L., Buczek A., 2012. The intake assessment of calcium, magnesium, sodium and potassium with daily food rations of students including dietary supplements. Bromatol. Chem. Toksykol. 45, 3, 280-284.
  • Megiomi F., Pizzuti A., 2012. HLA-DQA1 and HLA-DQB1 in Celiac disease predisposition: practical implications of the HLA molecular typing. J. Biomed. Sci. 19, 88, 1-5.
  • Reguła J., Gramza-Michałowska A., Stachowiak B., 2011. Participation of dietary supplements in nutrition of adults. Probl. Hig. Epidemiol. 92 (3), 614-616.
  • Scalon S.A., Murray J.A., 2011. Update on celiac disease-etiology, drug target, and management advances. Clin. Exp. Gastroenterol. 4, 279-311.
  • Schlegel-Zawadzka M., Barteczko M., 2009. Evaluation of the use of natural supplements in healthy purposes by adults. Food Sci. Techn. Qual. 4 (65), 375-387.
  • Sebastian R.S., Cleverland L.E., Goldman J.D., Moshfegh A.J., 2007. Older adults who use vitamin supplements differ from nonusers in nutrient intake adequancy and dietary attitudes. J. Am. Diet. Assoc. 107, 8, 1322-1332.
  • Szajewska H., 2007. Can you prevent celiac disease? Allergy 3, 17-20.
  • Szotowa W., 2001. Tolerable upper intake levels of certain vitamins Pediatr. Contem. Gastroenter. Hepatol. Nutr. Child. 3, 2,139-143.
  • Szponar L., Stoś K., Ołtarzewski M., 2007. Dietary supplements in nutrition of children and adolescents. Pediatr. Contem. Gastroenter. Hepatol. Nutr. Child. 9, 1,41-44.
  • Tack G.J., Verbeek W.H.M., Schreurs M.W.J., Mulder G.J.J., 2010. The spectrum of celiac disease: epidemiology, clinical aspects and treatment. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 7, 204-213.
  • Tropmann L., Gray-Donald K., Johns T., 2002. Supplements: is there any nutritional benefits? J. Am. Diet. Assoc. 102, 6, 818-825.
  • Wojtasik A., Kunachowicz H., Socha J., 2009. Magnesium supplements and the need for their use in the diets of healthy children and celiac disease. Food Sci. Techn. Qual. 4 (65), 295-302.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b46172c0-ff4f-48ef-9760-e1c41e2f9112
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.