PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 3 |

Tytuł artykułu

Rola produktów regionalnych i tradycyjnych w budowaniu konkurencyjnej oferty rynkowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The role of traditional and regional products in building a competitive market offer

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł dotyczy roli produktów regionalnych i tradycyjnych w budowaniu konkurencyjnej oferty rynkowej.Wykorzystując dostępną literaturę oraz informacje zawarte na stronach internetowych, scharakteryzowano rynek tradycyjnej i regionalnej żywności w Polsce, korzyści i perspektywy doskonalenia tej dziedziny w celu długofalowego rozwoju obszarów wiejskich.
EN
The paper aims to present traditional and regional food products, which are subject of increasing interest.The analysis were made based on secondary data sources and personal research. Thanks to available literature, articles in trade magazines and information on governmental websites, there was defi ned and characterised market of traditional and regional foods, consumer behavior, describes national and international distinctive product systems, promotional programs. In addition, there were conducted surveys which examined the degree of awareness and recognition of these products among Polish consumers and their relationship to traditional and regional foods. Whole analysis served to illustrate the position that these products have on the food market in comparison to conventional products.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

3

Opis fizyczny

s.93-98,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Broszura informacyjna Fundacji im. Batorego oraz Fundacji Wspomagania Wsi. 2003, 1.
  • Dymacz M. 2006: Tajemnice smaku produktów regionalnych i tradycyjnych. Materiały seminaryjne Dorocznego Ogólnopolskiego Seminarium dla Kierowników Działów Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kraków, 19-22 czerwca.
  • European Research on Traditional Food. 2007: The Directorate-General for Research (DG Research) of the European Commission (EC), Luksemburg.
  • Gąsiorowski M. 2005: Dotychczasowe dokonania w promocji i budowie rynku żywności tradycyjnej. O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia (red. M. Gąsiorowski). Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Jasiński J. 2005: Wyróżnianie produktów regionalnych na rynku i wynikające z tego korzyści. [W:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia (red. M. Gąsiorowski). Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Jasiński J., Rzytki M. 2005: Produkty regionalne. Polska wieś w Europie. Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Krajewski K., Zabrocki R. 2008: Rynek produktów tradycyjnych – szanse, potrzeby, możliwości. [W:] Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka (red. Z. Dolatowski, J. Kołożyn-Krajewska). Wyd. naukowe PTTŻ, Kraków.
  • Rozporządzenia Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej, nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geografi cznych i oznaczeń pochodzenia produktów rolnych i artykułów żywnościowych. Dz.U. 2001. Nr 49, poz. 508.
  • Rozporządzenia Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej nr 2082/92 z 2001 r., w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r.
  • Russak G. 2005: Idea produktów regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej. [W:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia (red. M. Gąsiorowski). Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Rzytki M. 2005: Sprzedać produkt tradycyjny. [W:] O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia (M. Gąsiorowski red.). Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa.
  • Ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej. Dz.U. 2001 r. Nr 49, poz. 508.
  • Ustawa z 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dz.U. 2001. Nr 5, poz. 44.
  • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o ochronie nazw produktów żywnościowych o określonym miejscu pochodzenia i specyfi cznym charakterze oraz znaków ich odróżniających od pozostałych produktów na rynku. Dz.U. 2005 r. Nr 10, poz. 68.
  • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Dz.U. 2005 r. Nr 10, poz. 68.
  • Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji produktów tradycyjnych i regionalnych. Dz.U. 2005 r. Nr 10, poz. 68.
  • Winawer Z., Wujec H. 2010: Wspólna Polityka Rolna – produkty regionalne i tradycyjne ważnym źródłem dochodu dla producentów, poszukiwane przez konsumentów, atrakcyjne dla turystów, sprzyjające ochronie środowiska. [W:] Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we Wspólnej Polityce Rolnej. Poradnik dla producentów (red. Z. Winawer, H. Wujec). Poradnik wydano w ramach Program Rozwoju Regionalnego Fundacji dla Polski, Warszawa.
  • [www.minrol.gov.pl], 15.11.2010, 13.12.2010.
  • [www.produktyregionalne.pl], 21.11.2010.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b44f7a45-d998-4faa-8420-42743b3bc7d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.