PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 21 |
Tytuł artykułu

Wpływ nowych środków ochrony roślin stosowanych w czasie wegetacji na trwałość przechowalniczą warzyw korzeniowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The influence of new products used during growing season on storage potential of root vegetables
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of this work was to study the effect of new conventional and natural products used for pre-harvest protection on control of postharvest diseases, storage life and quality of three species of vegetables: carrot, celeriac, and parsley. The vegetables were protected during growing season and the last spraying was before harvest. The vegetables were storage in cool room at 0 ºC and relative humidity 90-95%. The best efficacy against diseases after long time storage of carrot, celeriac and parsley roots showed conventional products containing: trifloxystrobin, pira-clostrobin with boscalid, azoxystrobin, and azoxystrobin with clorothalonil, and natural products: tea extract, nitrogen fertilizer with microelements, hydrogen peroxide, orange oil, and strawberry extract. These products were very effective in the disease control (S. sclerotiorum and B. cinerea) during long time storage of vegetables and influenced their quality in the significant way.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
21
Opis fizyczny
s.127-137,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
Bibliografia
  • Abbott W.S. 1925. A method for computing the effectiveness of an insecticide. J. Econ. Entomol. 18: 265-267.
  • Adamicki F. 1997. Przechowywanie warzyw. Wyd. Inst. Warz., Skierniewice: 16-30.
  • Adamicki F., Dobrzański A., Felczyński K., Robak J., Szwejda J. 2005. Metodyka integrowanej produkcji marchwi. PIRN, Warszawa: 22-27.
  • Adamicki F., Czerko Z. 2002. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. W: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań, s. 44-56.
  • Ostrowska A., Badełek E., Robak J. 2010a. The influence of New preharvest protectants on carrot long term storage. 2nd International Conference – Effect of pre- and post-harvest factors on health promoting components and quality of horticultural commodities; Programme & Book of Abstracts: 47.
  • Ostrowska A., Badełek E., Robak J. 2010b. Wpływ zrównoważonej ochrony przedzbiorczej kapusty głowiastej i pekińskiej przed chorobami na ich zdolność przechowalniczą. Ogólnopolska Naukowa Konferencja Warzywnicza – Postęp w integrowanej produkcji warzyw kapustowatych, Skierniewice, s. 33-34.
  • Ostrowska A., Robak J. 2009. Wpływ nowych środków ochrony roślin stosowanych przedzbiorczo w ochronie selera na zdrowotność korzeni w okresie długotrwałego przechowywania. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 49(1): 252-255.
  • Ostrowska A., Robak J., Gidelska A. 2010c. Nowe możliwości przedzbiorczej ochrony warzyw kapustowatych z zastosowaniem nowoczesnych środków na ich trwałość przechowalniczą. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 50(2): 555-559.
  • Pogson B.J., Morris S.C. 1997. Consequences of cool storage of broccoli on physiological and biochemical changes and subsequent senescence at 20°C. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 122(4): 553-558.
  • Robak J. 2003. Infekcyjne choroby marchwi i możliwości ich zwalczania. Uprawa warzyw do przetwórstwa: Ogólnop. Konf. Nauk., Wyd. Inst. Warz., Skierniewice, s. 31-38.
  • Robak J., Ostrowska A. 2004. Integrowana ochrona ogórka, kapusty pekińskiej i cebuli przed chorobami. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44(1): 322-330.
  • Robak J., Ostrowska A., Adamicki F. 2007. Nowe możliwości przed i pozbiorczej ochrony warzyw przed chorobami. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 47(2): 299-305.
  • Sobolewski J., Robak J. 2004. Możliwości kompleksowej ochrony pomidora z wykorzystaniem nowych fungicydów i środków pochodzenia organicznego. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44(2): 1105-1107.
  • Uyenaka I.R. 1990. Storage of cabbage. Factsheet. Min. Agric. Food 1: 33-34.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b4440d9e-2569-44c5-bb30-513ccff1804d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.