PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 42 | 08 |

Tytuł artykułu

Wpływ ogrzewania na inaktywację oksytetracykliny i streptomycyny

Warianty tytułu

EN
The influence of heating on inactivation of oxytetracyclin and streptomycin

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
Цель исследований состояла в определении влияния пастеризации и стерилизации на уровень остатков ОТС и стрептомицина в буферах и буферированных гомогенизатах мышечной ткани в разных температурах, времени обогрева и pH среды. Антибиотики определяли микробиологическим, диффузионным и цилиндрически-плиточным методами. На основе полученных результатов исследований можно констатировать, что для иноктивации возникших после лечебного или профилактического применения остатков ОТС в мышечной ткани — мясо следует варить, для инактивации же остатков стрептомицина необходима стерилизация.
EN
The objective of the presented studies was to determine the infuence of pasteurization and sterilization on the level of OTC and streptomycin residues in buffers and in buffered homogenates of muscular tissue in various temperatures, various times of heating and pH. The level of antibiotics was determined by the agar gel cup plate method. The results of the studies revealed that the inactivation of OTC residues in meat after therapeutic and prophylactic application of this antibiotic can be achieved after boiling, however, only sterilization inactivates streptomycin residues.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

08

Opis fizyczny

s.481-485,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Weterynaryjny, SGGW-AR, ul. Nowoursynowska 161, 02-975 Warszawa
autor
  • Katedra Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Weterynaryjny, SGGW-AR, ul. Nowoursynowska 161, 02-975 Warszawa
  • Katedra Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Weterynaryjny, SGGW-AR, ul. Nowoursynowska 161, 02-975 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bučíc S., Dakić M.: Tehnol. mesa. 22, 66, 1981.
  • 2. Dakić M., Perič M.\ Acta vet., Belgrad 22, 53, 1972.
  • 3. Eto v W. L: Veterinarija, Moskwa 2, 66, 1970.
  • 4. Glapś J., Rzewniś K., Więcławek B., Ruszczyć Z.: Roczn. Nauk roln. 76-B-l, 101, 1960.
  • 5. Konečný S.: Veteriánářstvi 9, 409, 1978.
  • 6. Kramer J., Carter G. G., Arret B., Wilner J., Wright W. W.. Kirshbaum A.: Antibiotic residues in milk, dairy products, and animal tissues: methods, reports, and proto­cols. National Center for Antibiotic and Insulin Analysis Food and Drug Administration. Department of Health, Education, and Welfare, Washington 1968.
  • 7. Lukass IJ.: Untersuchungen liber die Auswirkung der Erhitzung antibiotischer Reinsubstanzen und Antibiotika in Organ — und Fleischproben normalgeschlachteter Kal- ber auf die biologische Aktivitát im mikrobiologischen Hemmstofftest. Praca dokt., Hannover 1971.
  • 8. Malikova M., Habrda J., Bartoš J., Matouškova O.: Vet. Med. 21, 149, 1976.
  • 9. Prost E.: Medycyna Wet. 9, 215, 1953.
  • 10. Rutczyńska-Skonieczna E.: Roczniki PZH 18, 35, 1967.
  • 11. Sarkisov A. Ch., Eżov W. I : Veterinarija, Moskwa 8, 106, 1972.
  • 12. Scheibner G.: Mh. Vet.-Med. 27, 161, 1972.
  • 13. Scheibner C.: Mh. Vet.-Med. 27, 745, 1972.
  • 14. Schothorst M.: Antibiotic residues in slaughter animals. Praca dokt., Utrecht. 1969.
  • 15. Szakarjan G. A., Daniełowa L. T., Akopjan Z. M., Sewjan T. K.: Veterinarija. Moskwa 2 , 67, 1979.
  • 16. Tropiło J.: Wpływ pozostałości antybiotyków w tkankach zwierzęcych na ocenę sanitarno-weterynaryjną mięsa. Praca hab., SGGW-AR, Warszawa 1978.
  • 17. Tropilo J.: Medycyna Wet. 41, 276, 1985.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b40d64c5-0f2f-4cff-be88-df632ec1d31c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.