PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 06 | 2 |
Tytuł artykułu

Badania poziomu zapylenia w wybranych młynach gospodarczych w województwie lubelskim

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Studies of the level of dustiness in selected industrial mills in the Lublin province
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem realizowanego tematu było przeprowadzenie pomiarów zapylenia na stanowiskach pracy w młynach gospodarczych i określenie poziomu narażenia pracowników na pył zbożowo-mączny podczas wykonywania pracy. Badania były zlokalizowane w sześciu młynach gospodarczych na terenie województwa lubelskiego, prowadzących działalność związaną z przemiałem zbóż. Mierzono zapylenie na stanowisku młynarza, pakowacza i rozładunkowego. W młynach gospodarczych na wszystkich badanych stanowiskach zostały przekroczone normatywy higieniczne związane z pyleniem. Praca na tych stanowiskach wiąże się z bardzo dużym narażeniem na powstawanie chorób pyłopochodnych, co wynika z drażniącego i uczulającego działania pyłu mącznego.
EN
The objective of the study was the performance of measurements of dustiness at workplaces in industrial mills and determination of the level of employees’ exposure to grain-flour dust at work. The studies were conducted in six industrial mills in the area of the Lublin province carrying out activity associated with milling cereals. Measurements of dustiness were performed at the workplaces of a miller, packer and unloader. In industrial mills, hygienic standards for dust were exceeded at all workplaces. Work at these workplaces is associated with high exposure to the development of dust-related diseases, in connection with the irritating and allergizing effect of flour dust.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
2
Opis fizyczny
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_25.pdf
Twórcy
autor
  • Zakład Fizycznych Szkodliwości Zawodowych, Instytut Medycyny Wsi im.Witolda Chodźki, ul.Jaczewskiego 2, 20-090 Lublin
Bibliografia
  • AWAD EL KARIM M.A., GAD EL RAB M.O., OMER A.A., EL HAIMI Y.A., 1986. Respiratory and allergic disorders in workers expose to grain and flour dust. Arch. Environ. Health 41, 5: 297-301.
  • BUCZAJ A., 2008 a. Badania poziomu narażenia na pył pracowników zakładów przemysłu zbożowego w oparciu o poszerzone analizy frakcyjne. Temat statutowy IMW nr 2.16/07. Sprawozdanie z działalności IMW Lublin. IMW, Lublin.
  • BUCZAJ A., 2008 b. Studies of the level of farmers’ exposure to dust on private farms based on fraction analyses. Ann. Agric. Environ. Med. 15: 153-167.
  • DUTKIEWICZ J., SKÓRSKA CZ., MACKIEWICZ B., CHOLEWA G., 2000. Zapobieganie chorobom wywołanym przez pyły organiczne w rolnictwie i przemyśle rolnym. IMW, Lublin.
  • GIMENEZ C., FOUAD K., CHOUDAT D., LAUREILLARD J., BOUSCAILLOU P., LEIB E., 1995. Chronic and acute respiratory effects among grain mill workers. Int. Arch. Occup. Environ. Health 67: 311-315. [http://www.springerlink.com/content/m40n084563576392].
  • KAKOOEI H., MARIORYAD H., 2005. Exposure to inhalable flour dust and respiratory symptoms of workers in a flour mill in Iran. Iran. J. Environ. Health Sci. Eng. 2, 1: 50-55.
  • KARPIŃSKI E.A., 2003. Exposure to inhalable flour dust in Canadian flour mills. Appl. Occup. Environ. Hyg. 18: 1022-1030.
  • MASSIN N., BOHADANA A.B., WILD P., KOLOPP-SARDA M.N., TOAMAIN J.P., 1995. Airway responsiveness to metacholine, respiratory symptoms, and dust exposure levels in grain and flour mill workers in Eastern France. Am. J. Ind. Med. 27: 859-869.
  • MOŁOCZNIK A., 1981. Ocena zapylenia na stanowiskach roboczych związanych z wybranymi procesami produkcji zbożowej. Rocz. Nauk Roln. Ser. C 75, 2: 224-242.
  • NIEUWENHUIJSEN M.J., SANDIFORD C.P., LOWSON D., TEE R.D., VENABLES K.M., NEWMANTAYLOR A.J., 1994. Dust and flour aeroallergen exposure in flour mills and bakeries. Occup. Environ. Med. 51: 584-588.
  • PN-EN 481:1998. Atmosfera miejsca pracy. Określenie składu ziarnowego dla pomiaru cząstek zawieszonych w powietrzu. PKN, Warszawa.
  • PN-EN 689:2002. Powietrze na stanowiskach pracy. Wytyczne oceny narażenia inhalacyjnego na czynniki chemiczne przez porównanie z wartościami dopuszczalnymi i strategia pomiarowa. PKN, Warszawa.
  • SMITH T.A., LUMLEY K.P.S., 1996. Work-related asthma in a population exposed to grain, flour, and other ingredient dusts. Occup. Med. 46: 37-40.
  • SMITH T.A., PARKER G., HUSSAIN T., 2000. A study of flour millers. Occup. Med. 50: 25-29.
  • SZEFLER J., SZORC J., 2001. Badania zanieczyszczenia pyłem zbożowym wybranych stanowisk pracy w młynie i wskazanie zagrożeń wynikających z tego faktu. Ekol. Tech. 9, 5: 156-159.
  • WALUSIAK J, PAŁCZYŃSKI C., 2002. Choroby układu oddechowego u osób narażonych na pył mąki i ziaren zbóż. Astma piekarzy. Wyd. IMP, Łódź.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b3e1d697-cc73-48d0-bf8d-00aea245599c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.