PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 21 |
Tytuł artykułu

Pozostałości fungicydów ditiokarbaminianowych w jabłkach w latach 2009-2012

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Dithiocarbamates residue in apples in the years 2009-2012
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Dithiocarbamates are one of the major fungicide groups used to protect crops from fungal diseases. The data on dithiocarbamates res idues in apples were collected during the years 2009 - 2012. The method used to determine dithiocarbamates in food involves the analysis of carbon disulfide generated during hydrolysis of the compounds found in the sample. A total of 3955 samples of apples were tested . Dithiocarbamate residues detected i n the samples analyzed in this study we re at low levels , and there wasn’t any sample in which the maximum residue level (MRLs) of dithiocarbamat es exceed ed the legal value . It was noted that 20 % of tested apples had detectable level of dithiocarbamate s residue, which is comparable with the results obtained in other European countries .
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
21
Opis fizyczny
s.39-47,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
Bibliografia
  • EFSA 2009. 2007 Annual Report on Pesticide Residues according to Article 32 of Regulation (EC) No 396/20051 Prepared by Pesticides Unit (PRAPeR) of EFSA (Question No EFSA-Q-2008-714). http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/pub/305r.htm
  • Česnik H.B., Gregorčič A. 2006. Validation of the method for the determination of dithiocarbamates and thiuram disulphide on apple, lettuce, potato, strawberry and tomato matrix. Acta Chim. Slov. 53: 100-104.
  • GUS 2012. Zbiory owoców z drzew w 2012 roku. http://www.sadownic-two.com.pl/18300__GUS-- zbiory-owocow-z-drzew-w-2012-roku
  • Łozowicka B., Kaczyński P. 2009. Pozostałości ditiokarbaminianów w żywności oraz potencjalne ryzyko narażenia konsumentów. Bromat. Chem. Toksykol. 42: 1155-1160.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Dąbrowski J., Walorczyk S., Drożdżyński D. i inni 2006. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2006). Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 47: 79-89.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Dąbrowski J., Walorczyk S., Drożdżyński D. i inni 2008. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2007). Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 48: 1221-1234.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A. i inni 2009. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2008). Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 49: 1904-1917.
  • Polska Norma PN-78/R-04011. 1979. Materiał roślinny i gleba. Pobieranie próbek do ilościowego oznaczania pozostałości pestycydów. PKNiM.
  • Polska Norma PN-EN 12396-2. 2002. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu. Oznaczanie pozostałości ditiokarbaminianów i disiarczku tiuramu. Część 2: Metoda z wykorzystaniem chromatografii gazowej. PKN. Warszawa.
  • Program Ochrony Roślin Sadowniczych. 2012. Hortpress Sp. z o.o. Warszawa.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów (Dz. U. Nr 207, poz. 1502).
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b3d83038-dd28-42ec-9b3e-f10bc0316225
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.