Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Treść / Zawartość
Pełne teksty:
Warianty tytułu
Odzyskiwanie krystalicznej glukozy z ostatniego odcieku tzw. hydrolu
Języki publikacji
Abstrakty
Hydrol was refined and saccharified enzymatically, following which its glucose was crystallized directly or in a mixture with starch hydrolysate.
W przeprowadzonych doświadczeniach, ostatni odciek po krystalizacji glukozy tzw. hydrol o wartości 64 DE, stanowiący produkt uboczny hydrolizy skrobi metodą kwas-enzym poddawano rafinacji wymieniaczami jonowymi (kationitem i anionitem) oraz żywicą adsorpcyjną w celu usunięcia zanieczyszczeń mineralnych i organicznych (tab. 1), w tym głównie białka surowego. Następnie oczyszczony hydrol scukrzono glukoamylazą (0,25%s. s.) w temp. 60°C przy pH 4,5 w ciągu kilku dni (tab. 2). Jednocześnie scukrzano glukoamylazą hydrolizat skrobi o ok. 22 DE po wstępnej kwasowej hydrolizie i mieszaninę hydrolu rafinowanego i hydrolizatu w stosunku 1: 4. Uzyskano znaczne scukrzenie hydrolu rafinowanego do wartości 86 DE, równającej się redukcyjności soku glukozowego produktu II. Scukrzanie glukoamylazą mieszaniny hydrolu i hydrolizatu pozwoliło osiągnąć redukcyjność 92,8 DE zbliżoną do wartości 94,4 DE soku glukozowego produktu I (samego hydrolizatu). Przeprowadzona analiza składu węglowodanowego hydrolu surowego i hydrolu rafinowanego po jego scukrzeniu glukoamylazą pozwoliła stwierdzić podwyższenie prawie 1,5-krotne zawartości glukozy i obniżenie do około połowy zawartości izomaltozy i izomaltotriozy w s. s. hydrolu oraz praktycznie zanik pozostałych oligosacharydów rj. maltozy i jej wyższych homologów. Po zagęszczeniu wymienionych roztworów, scukrzonych glukoamylazą, do ok. 72 Bx i zaszczepieniu ich 1,25% monohydratu glukozy krystalicznej, przeprowadzono w ciągu 2-4 dni w temperaturze stopniowo obniżanej z 44°C krystalizację w nich glukozy. W wyniku tego procesu uzyskano 36,2% glukozy krystalicznej (w przeliczeniu na bezwodną) z hydrolu rafinowanego scukrzonego a nawet 42,4% wykrystalizowanej glukozy z mieszaniny hydrolu i hydrolizatu skrobi (1 : 4) to jest ilość zbliżoną do glukozy wykrystalizowanej z czystego hydrolizatu skrobi- 44,1%, co jest dobrym rezultatem. Powyższe wyniki mają istotne znaczenie z uwagi na kilkakrotnie wyższą cenę glukozy krystalicznej niż glukozy zawartej w hydrolu.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
p.343-349,fig.,ref.
Twórcy
autor
- Department of Chemical Food Technology, Technical University, Stefanowskiego 4/10, 90-924 Lodz, Poland
autor
- Department of Chemical Food Technology, Technical University, Stefanowskiego 4/10, 90-924 Lodz, Poland
Bibliografia
- 1. Buchan J . L., Savage R. J.: Analyst., 1952, 77, 401.
- 2. Pazur J. H., Kleppe K .: J . Biol. Chem., 1962, 237, 1002.
- 3. Nowotny F.: Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. WNT, Warszawa 1972, 489.
- 4. Schwimmer S., Bevenue A.: Science (Washington) 1956, 3, 543.
- 5. Sroczyński A., Boruch M.: Materiały II Ogólnopolskiej Konferencji Chromatograficznej, Lublin 1963, 30.
- 6. Sroczyński A., Boruch M.: Stärke 1964, 16, 112.
- 7. Sroczyński A., Pierzgalski T.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1972, 22, 173.
- 8. Sroczyński A., Zgliński W.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1974, 24, 269.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b3ae2b9f-5979-4ebc-9c37-4615963b3697