PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1979 | 05 | 4 |
Tytuł artykułu

Investigation of bacteriostatic activity of rafined liquid smoke

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Badanie bakteriostatycznych właściwości rafinatu dymu wędzarniczego (RLS)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The bacteriostatic activity of the smoke flavouring has been investigated. It has been found that the Refined Liquid Smoke does not influence the bacterial growth in doses below 200 ppm.
PL
Badano jałowość formy konfekcjonowanej rafinatu dymu wędzarniczego (Rafined Liquid Smoke) oraz jego frakcji na wzrost mikroflory wyizolowanej z mielonego, peklowanego mięsa i wybranych szczepów drobnoustrojów. Stwierdzono nieznaczny wpływ obecności 80 ppm RLS w podłożu na opóźnienie efektu lizy bakterii tlenowych (tab. 1), brak wpływu dawek od 20 do 200 ppm na wzrost mikroflory tlenowej wyizolowanej z peklowanego mięsa, przedłużenie lag-fazy w kulturach mieszanych poddanych pasteryzacji (tab. 2) oraz wyrównanie liczebności kultur uprzednio ogrzewanych w RLS i jego frakcjach po 24 i 72 h hodowli w temperaturze 5 i 30°C (tab. 3). Ponadto odnotowano nieznaczne obniżenie liczebności Str. faecalis w hodowli z dodatkiem frakcji neutralnej RLS (tab. 4). Wobec faktu, że najwyższa organoleptycznie akceptowana dawka RLS wynosi 20 ppm, a dowody słabo zaznaczonej bakteriostatycznej aktywności preparatu zebrano w doświadczeniach przy znacznie wyższych jego poziomach (80-200 ppm), nie można traktować RLS jako czynnika przedłużającego trwałość produktów mięsnych.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
05
Numer
4
Opis fizyczny
p.391-398,fig.,ref.
Twórcy
  • Institute of Meat and Fat Industry, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Meat and Fat Industry, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Hattowska-Wiaźmin D.: Ocena właściwości antybakteryjnych preparatów wędzarniczych. M. Sc. thesis SGGW, Warszawa 1967.
  • 2. Hugo W. P.: Inhibition and destruction of the microbial cell. Academic Press, London 1971, 437.
  • 3. Lawrence C. A.: Sterilization and preservation. Lea and Febriger, Philadelphia 1968, 401.
  • 4. Olsen C. Z.: Acta Alime. Pol. 1977, 3 (3), 313.
  • 5. Rojowska I.: Roczn. Instyt. Przem. Mięsnego 1969, 6, 1, 123.
  • 6. Stanescu V., Laslo C.: IAMS X Int. Symp. Abst., Szczecin 1977, 36.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b33dc073-a4f0-4615-bc24-3f860b774022
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.