PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 4 |
Tytuł artykułu

The modification of the starch matrix by the high pressure

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Modyfikacja matrycy skrobiowej wysokim ciśnieniem
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Starch matrix in the air- and oven-dried states was compreseed under 0,8-1,2 x 10⁹ Pa. Depolymerization of starch with slight hydrolysis is noted at 0,8 and 1,2 x 10⁹ Pa whereas some repolymerization takes place on compression under 1,0 x 10⁹ Pa. Amylopeetin is the component of starch matrix which suffers most damage under experimental conditions. Starch additionally moisturized and with severl mineral salts as additives does not suffer deep changes. The effect of salt on the course of thermal decomposition is noted it is practically independent of the pressure applied to such starch - additive mixtures.
PL
W pracy przedstawiono możliwości modyfikacji matrycy skrobiowej za pomocą wysokich ciśnień. Zastosowane ciśnienie od 0,8 do 1,2 x 10⁹ Pa w warunkach doświadczeń dostarcza na sposób ciepła i na sposób pracy energię równą energii wiązań atomowych w cząsteczkach organicznych. Analiza próbek poddanych ściskaniu wskazuje, że wysokie ciśnienie uszkadza przede wszystkim amylopektynę. Uszkodzenia te nie zwiększają się ze wzrostem ciśnienia. Ciśnienia 0,8 i 1,2 x 10⁹ Pa powodują niszczenie matrycy skrobiowej, natomiast ciśnienie 1,0 x 10⁹ Pa powoduje jej repolimeryzację. Depolimeryzacja matrycy jest w sumie nieznaczna. Wysokie ciśnienie niszczy zwartą budowę ziarna skrobi i powoduje wzrost krystaliczności materiału skrobiowego. Dodatek wody do skrobi przekraczający naturalną pojemność wilgotnościową matrycy powoduje rozklejanie się skrobi w trakcie ściskania. Dodatek soli mineralnych wpływa na szybkość termicznej degradacji skrobi. Wpływ ten zależy od rodzaju soli i sposobu przygotowania mieszaniny. Analizując wpływ soli na termiczną stabilność matrycy, kształt termogramu i wpływ obróbki ciśnieniowej zakłada się, że chlorek kobaltu, chlorek żelazowy i jod tworzą ze skrobią kompleksy.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
4
Opis fizyczny
p.285-290,ref.
Twórcy
autor
  • Department in Rzeszow, Institute of the Technology of Agricultural Production, The Hugon Kollataj Academy of Agriculture, Krakow, Poland
autor
  • Department of Chemistry and Physics, The Hugon Kollataj Academy of Agriculture, Krakow, Poland
Bibliografia
  • 1. Sutra R. : Gelification. broyage el homogeneite del'amidon., Bull. Soc. Chim. Fr. 1947, 738.
  • 2. Augustat S., Grohn H.: Die mechanochemische Abbau von Stärke, Amylose and Amylopektin durch Schwingmahlung. Starch/Stärke 1962, 14, 33.
  • 3. Mercier C., Charbonniere R., Guilbot A.: Influence d'un traitement par pression sur la structure granulaire de differents amidons et sur leur sensibilite aux enzymes Starch/Stärke 1968, 20, 6.
  • 4. Kim K., Handy M.K.: J. Food Sci., 1987, 52, 1387.
  • 5. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewählte Methoden der Stärkechemie, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1969.
  • 6. Bryce D.J., Greenwood C.T.: The Thermal Degradation of Starch. Part 6. The Pyrolysis of Amylomaize Starch in the Presence of Inorganic salts. Appl. Polym . Symp., 1966, 2, 159.
  • 7. Shi D., Shipin Y.: The Synthesis of Iron-Starch Surface Complex, Fajiao Gongye, 1989 (2) 68, 69-70; Chem. Abs., 1989, 111 , 11336.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b2c64d61-1e43-4e50-b9d6-2b0734d06f74
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.