PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 73 | 03 |

Tytuł artykułu

Obecność pałeczek Salmonella w środkach żywienia zwierząt na terenie monitorowanym przez ZHW w Olsztynie w latach 2010-2015

Warianty tytułu

EN
Occurrence of Salmonella in animal nutrition in the area monitored by the Department of Veterinary Hygiene in Olsztyn in the period 2010-2015

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The objective of the research was to estimate the microbiological quality of feed and fodder components for the occurrence of Salmonella produced in the area monitored by the Department of Veterinary Hygiene in Olsztyn in the period 2010-2015. The compilation was prepared on the basis on the data of the Department of Veterinary Hygiene in Olsztyn. The research was performed according to the requirements of Polish Standard PN-EN ISO 6579. In the Warmia and Mazury Provinces in the period 2010-2015, 6109 fodder samples were tested. 54 samples gave positive results, which accounted for 0.88%. In 2010, 1537 samples were tested. Whereas in the years: 2011, 2012, 2013, 2014 and 2015 the number of samples tested was, consecutively: 1187; 950; 1304; 659 and 472. At this time, the most contaminated feed materials were rapeseed meal, which accounted for 5.81%. This feed material has had the highest degree of fodder contamination with Salmonella, and is represented as a good substrate for the development of bacteria. Afterwards, fishmeal was contaminated for 3.13% and soybean meal – 3.02%. The rarest contaminated materials for fodder production was meat and bone meal (0.28%). The results from the area monitored by the Department of Veterinary Hygiene in Olsztyn are similar to the levels of contamination reported in other years in the Warmia and Mazury. Technological advances and increasingly stringent control systems make it possible to reduce the degree of contamination of feed with Salmonella. However, it needs to be remembered that Salmonella is common in the environment. The bacteria has a high ability for survival. It is not possible for it to be completely eliminated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

03

Opis fizyczny

s.176-179,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn
autor
  • Zakład Higieny Weterynaryjnej w Olsztynie, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Olsztynie, Al. Warszawska 109, 10-702 Olsztyn

Bibliografia

  • Analysis of the baseline study on the prevalence of Salmonella in laying hen flocks of Gallus gallus. EFSA Journal 2006, 81, 1-74.
  • D’Aoust J. Y.: Psychrotrophy and foodborne Salmonella. Int. J. Food Microbiol. 1991, 13, 207-215.
  • Hoszowski A., Wasyl D.: Występowanie i antybiotykooporność pałeczek Salmonella w Polsce. Med. Weter. 2005, 61, 660-663.
  • Kukier R., Goldsztejn M., Grenda T., Kwiatek K., Bocian Ł.: Microbiological quality of feed materials used between 2009 and 2012 in Poland. Bull. Vet. Iust. P. 2013, 57, 107-111.
  • Kwiatek E.: Epidemiologia, zwalczanie i wykrywanie salmonelloz w Polsce. Gosp. Mięs. 1999, 51, 42-47.
  • Kwiatek K., Hoszowski A., Wasyl D.: Eliminacja Salmonella w łańcuchu produkcyjnym żywności pochodzenia zwierzęcego jako ważny element zapewnienia jej bezpieczeństwa. Życie Wet. 2006, 81, 345-349.
  • Kwiatek K., Kukier E.: Zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. Med. Weter. 2008, 64, 24-26.
  • Kwiatek K., Kukier E., Wasyl D., Hoszkowski A.: Jakość mikrobiologiczna mieszanek paszowych w Polsce. Med. Weter. 2008, 64, 949-954.
  • Kwiatek K., Przeniosło-Siwczyńska M., Kukier E.: Aktualne zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości pasz dla drobiu. Mag. Wet. 2014, 23, 342-350.
  • McIlroy S. G.: Biosecurity program mes for Salmonella control. Cah. Opt. Mediterr. 2001, 54, 81-85.
  • Osek J.: Występowanie chorób odzwierzęcych i ich czynników etiologicznych w 2006 r. w świetle raportu Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Życie Wet. 2008, 83, 192-201.
  • Plewa-Tutaj K., Pietras-Szewczyk M., Lonc E.: Próba oceny rozkładu przestrzennego zanieczyszczeń mikrobiologicznych w powietrzu na terenie i w sąsiedztwie wybranej fermy drobiu. Ochr. Sr. 2014, 36, 21-28.
  • PN-EN ISO 6579. Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp.
  • Ruzauskas M., Virgailis M., Špakauskas V.: Serological diversity and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from differen sources in Lithuania. Vet. Archiv. 2005, 75, 211-221.
  • Strzałkowski L., Kopczewski A.: Występowanie pałeczek Salmonella w mieszankach paszowych, mączkach i koncentratach pochodzenia zwierzęcego oraz śrutach importowanych w latach 1985-1990. Med. Weter. 1993, 49, 534-536.
  • The community summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents, antimicrobial resistance and foodborne outbreaks in the European Union in 2005. EFSA Journal 2006, 94, 63-71.
  • The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food–borne outbreaks in 2010. EFSA Journal 2012, 10, 25-97.
  • Trawińska B., Nowakowicz-Dębek B., Polonis A., Bombik T.: Incidens of some zoonoses in the Lublin Provence in the years 2000-2010. Ann. UMCS 2012, 30, 71-76.
  • Trawińska B., Saba L., Wdowiak L., Ondrašovičová O., Nowakowicz-Dębek B.: Evaluation of Salmonella rod incidence in poultry in the Lublin province over the years 2001-2005. Ann. Agric. Environ. Med. 2008, 15, 131-134.
  • Weiner A., Kwiatek K., Paprocka I., Gołębiowska A.: Przetworzone białko zwierzęce – aktualne aspekty stosowania i wykrywania. Życie Wet. 89, 427-431.
  • Witkowska D., Mituniewicz T., Sowińska J., Wójcik A., Iwańczuk-Czernik K., Kleinszmidt K., Sobczak J.: Występowanie pałeczek Salmonella w paszy dla zwierząt w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2001-2005. Med. Weter. 2008, 64, 1062-1065.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b282693c-3391-4a22-8646-13b2e7cd9ae0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.