PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 1 |
Tytuł artykułu

Koniunktura w rolnictwie polskim - ocena wybranych wskaźników

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Economic trend in polish agriculture - evaluation of selected indicators
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wahania koniunkturalne występują w każdej gospodarce rynkowej. Są nieodłączną cechą rozwoju, istotnie wpływającą na aktywność i kondycję gospodarki. Także współcześnie gospodarka wolnorynkowa rozwija się w sposób cykliczny. Powtarzające się co pewien okres zmiany poziomu aktywności gospodarczej wywierają z reguły istotny wpływ na wszystkie dziedziny życia gospodarczego danego kraju, sektorów i branż. W opracowaniu dokonano analizy oraz oceny wybranych wskaźników prezentujących przebieg wahań koniunkturalnych w rolnictwie polskim. Zakres czasowy badań obejmuje lata 1995-2010. Głównym narzędziem badawczym, jakim posłużono się w pracy, była szczegółowa analiza danych pozyskanych z Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH w Warszawie. W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, iż sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych analizowanych w badanym okresie była wysoce zmienna, a od 2008 r. nie jest korzystna. W ostatnich trzech latach nastąpiło bowiem skumulowanie się różnych symptomów recesji gospodarczej, które potwierdza wyraźny spadek wartości obliczonego wskaźnika koniunktury. Drastyczne obniżenie poszczególnych wskaźników cząstkowych, wydaje się wskazywać na dłuższy okres dekoniunktury w rolnictwie polskim. Przełom w tym zakresie, być może nastąpi w 2011 r.
EN
The paper presents analysis and evaluation of selected indicators, that describe process of fl uctuations of economic situation in Polish agriculture. The studies cover last 15 years (1995-2010). The main research tool, that was used for this work, was detailed analysis of data acquired from Research Institute for Economic Development, SGH in Warsaw. It was stated that economic situation of homesteads investigated in this period of time was clearly unstable, and from the year 2008 it is unfavourable. During the last three years followed cumulation of various signs of economic slump, which are confi rmed by devaluation of economic indicators. Drastic lowering of particular indicators, seem to indicate the longer period of time of regression in economic trends in Polish agriculture.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
1
Opis fizyczny
s.292-296,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
  • Estey J.A. 1959: Cykle koniunkturalne. PWG, Warszawa, 5.
  • Gorzelak E. 2003: Koniunktura w rolnictwie. Instytut Rozwoju Gospodarczego, SGH, Warszawa, IV, 12-13.
  • Gorzelak E. 2006: Koniunktura w rolnictwie. Instytut Rozwoju Gospodarczego, SGH, Warszawa, IV, 14.
  • Gorzelak E., Zimny Z. 2009: Koniunktura w rolnictwie. Instytut Rozwoju Gospodarczego, SGH, Warszawa, IV, 4-16.
  • Kalecki M. 1962: Prace z teorii koniunktury – Próba teorii koniunktury 1933-1939. PWN, Warszawa.
  • Keynes J.M. 2033: Ogólna teoria zatrudnienia, procentu i pieniądza. PWN, Warszawa.
  • Marciniak S. 2002; Makro i mikroekonomia – podstawowe problemy. PWN, Warszawa, 445.
  • Milewski R. 1999: Elementarne zagadnienia ekonomii. PWN, Warszawa, 373-386.
  • Płonka A. 2010: Ocena wybranych wskaźników koniunktury w polskim rolnictwie. Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie. UR, Kraków, 45-52.
  • Siekierski J. 2010: Cykle koniunkturalne w badaniach naukowych laureatów nagrody im. A. Nobla w dziedzinie ekonomii. Wieś i Doradztwo, 61-62, 2-9.
  • Shumpeter J. 1939: Cykle koniunkturalne. Nowy Jork.
  • Snowdon B. 1998: Współczesne nurty teorii makroekonomii. PWN, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b259006c-a6db-475e-92cf-a57b61fb26d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.