PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 2(13) |

Tytuł artykułu

Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Commercial quality of selected agricultural and food product groups in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W niniejszym artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych w Polsce w latach 2010-2012. Jak wynika z analiz, w badanym okresie wzrosła liczba próbek o niewłaściwej jakości handlowej, m.in. w grupie towarowej: „pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka”, „wyroby cukiernicze”, „pieczywo”, „drób i jego przetwory” oraz „mięso i jego przetwory”. Porównanie wyników kontroli wykazało poprawę jakości handlowej napojów spirytusowych oraz piwa i surowców browarniczych. W artykule przedstawiono przykłady uchybień w przestrzeganiu przepisów dotyczących jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych.
EN
The article presents selected issues on commercial quality of selected groups of agri-food products in Poland in 2010-2012. As evident from the analyses performed, the studied period featured an increase in the quantity of samples with inadequate commercial quality, e.g. in the product group of pastry, cakes; confectionery, bakery products; poultry and its products, as well as meat and meat products. A comparison of the control results indicated an increase of commercial quality of spirit drinks, beer and brewing materials. The article presents examples of misconduct related to the compliance with the rules of commercial quality of selected agricultural and food product.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.88-97,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Diakun J., Wieliczko W., Prawidłowości znakowania i jakość handlowa pieczywa w dystrybucji handlowej, „Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego” 2013, nr 2/4, s. 9-13.
  • Kiliński A., Jakość, WNT, Warszawa 1979, s. 13.
  • Kołodziejczyk M., Kowrygo B., Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego, „Problemy Rolnictwa Światowego” 2008, t. 5, s. 23-32.
  • Łuczak J., Metody i techniki zarządzania jakością: kompendium wiedzy, Wydawnictwo Quality Progress, Poznań 2007, s. 27.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz.U. 2005 nr 99, poz. 829).
  • Sprawozdanie Roczne 2010, GIJHARS, Warszawa 2011, s. 26.
  • Sprawozdanie Roczne 2011, GIJHARS, Warszawa 2012, s. 19-20, 59.
  • Sprawozdanie Roczne 2012, GIJHARS, Warszawa 2013, s. 19-20.
  • Szczepańska K., Zarządzanie jakością. W dążeniu do doskonałości, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa 2011, s. 24.
  • Urban S., Marketing produktów spożywczych, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 2002, s. 21
  • Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z dnia 21 grudnia 2000 r. (Dz. U. 2005 nr 187, poz. 1577 z późn. zm.).
  • Zarządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lipca 2009 r. (Dz. Urz. Min. Rol. nr 18, poz. 62).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b1ad3541-e8d7-4897-8031-23eaff5f3218
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.