PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 5 |

Tytuł artykułu

Konkurencyjność polskiego eksportu rolno-spożywczego na rynku światowym i krajów V4

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Competitiveness of Polish agri-food export on world and V4 market

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podjęto problem konkurencyjności polskiego eksportu rolno-spożywczego. Celem badań było oszacowanie poziomu konkurencyjności polskiego eksportu grup towarowych związanych z sektorem rolno-spożywczym na rynkach krajów Grupy Wyszehradzkiej i rynku światowym oraz wskazanie grup i rynków z potencjałem na rozwój w przyszłości, jak i tych tracących udziały rynkowe. Dokonano analizy wskaźnikowej i oszacowano przewagi komparatywne stosując wskaźnik RCA i przewagi absolutne używając wskaźnika AGE. Polski eksport w 2015 roku mierzony wskaźnikiem RCA posiadał przewagi konkurencyjne na rynku światowym w przypadku zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności i napojów. RCA < 1 było w przypadku roślin i produktów pochodzenia roślinnego. W przypadku zwierząt polski eksport zwiększał się w takim samym tempie jak eksport światowy, w przypadku roślin i przetworów były duże wahania AGE. Najlepsza sytuacja była w grupie żywności i napojów, gdzie AGE w większości lat był powyżej zera.
EN
At work, an issue of the competitiveness of Polish agri-food exports was analysed. Purpose of the study was to estimate the level of competitiveness of the Polish export commodity groups related to the agri-food sector on the markets of the Visegrad Group countries and the world market and an indication of the groups and markets with potential for development in the future as also those losing market shares. In the framework of the implementation of the aim, it was decided to make the indicator analysis and estimate the comparative advantage by using a RCA ratio and absolute advantage using AGE. Polish export in the year 2015 measured indicator of RCA, was competitive on the world market in the case of animals and products of animal origin and food and beverages. RCA < 1 was for plant and products of plant origin. In the case of animals Polish exports grew at the same rate as world exports, in the case of plants were large fluctuations in AGE. The best situation was in a group of food and beverages, where AGE in most years were above zero.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

5

Opis fizyczny

s.191-196,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Bibliografia

  • Balassa Bela. 1965. “Trade liberalization and revealed comparative advantage”. The Manchester School of Economic and Social Studies 33: 99-123.
  • Bossak Jan, Wojciech Bieńkowski. 2001. Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z Unią Europejską i globalizacji. Warszawa: SGH.
  • Civan Abdulkadir, Vildan Serin. 2008. “Revealed comparative advantage and competitiveness: A case study for Turkey towards the EU”. Journal of Economic and Social Research 10 (2): 25-41.
  • Czajkowski Ziemowit. 2010. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki. Pojęcia, definicje, modele. [W] Konkurencyjność Polski na tle zmian gospodarczych w krajach OECD. Ewolucja znaczenia czynników konkurencyjności, red. W. Bieeńkowski, M.A. Weresa, M.J. Radło, 19-29. Warszawa: SGH.
  • De Benedictis Luca. 2011. „Three decades of Italian comparative advantages”. Economic and Techonlogy Management Review 6: 1-17.
  • European Commission, DG for Economic and Financial Affairs. Reports and Studies. 1985. European Economy 25: 11.
  • Krugman Paul. 1994. “Competitiveness: A dangerous obsession”. Foreign Affairs. 73 (2): 28-44.
  • Misala Józef. 2011. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej. Warszawa: PWE.
  • Olczyk Magdalena. 2008. Konkurencyjność. Teoria i Praktyka. Warszaw: CeDeWu.
  • Porter Michael E. 1985. Competitive Advantage. New York: Free Press.
  • Rytko Anna. 2015. Konkurencyjność gospodarki narodowej a konkurencyjność towarów w handlu zagranicznym. Teoria i Praktyka. Warszawa: Wieś Jutra.
  • Siggel Eckhard. 2006. „International competitiveness and comparative advantage: a survey and a proposal for measurement”. Journal of Industry, Competition and Trade 6 (2): 137-159.
  • Weresa Marzenna Anna (red.). 2007. Polska. Raport o konkurencyjności 2007. Warszawa: SGH.
  • Wysokińska Zofia. 2002. ”Konkurencyjność w międzynarodowym i globalnym handlu towarami technologicznie intensywnymi (high-tech)”. Studia Europejskie 1: 127-146.
  • Zielińska-Głębocka Anna (red.). 2003. Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu eksportowego w warunkach integracji z Unią Europejską. Gdańsk: UG.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b0c8228d-bada-47f3-bd65-1c94f0abcc5f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.