PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 51 |

Tytuł artykułu

The fatty acid composition of longissimus dorsi muscle of Polish Lowland ram lambs fattening under overhead shelter versus those in a barn

Warianty tytułu

PL
Skład kwasów tłuszczowych w mięśniu longissimus dorsi u tryczków polskiej owcy nizinnej utrzymywanych w owczarni i pod wiatą

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was the comparison of fatty acid composition in longissimus dorsi muscle of ram lambs fattening under overhead shelter versus those in a barn. The maintenance did not influence on main fatty acid composition of muscle tissue. The muscle tissue of lambs reared under overhead shelter compared to these kept in the barn was characterized by significantly higher C10:0, C12:0 (P < 0.01) but higher C18:2, c9, t11(P < 0.05) content, which is desirable in human diet with regard to its peculiarities. The lambs rearing under overhead shelter does not decrease the nutritional value of meat and can reduce the cost of fattening.
PL
Skład kwasów tłuszczowych w mięśniu longissimus dorsi u tryczków polskiej owcy nizinnej utrzymywanych w owczarni i pod wiatą. Celem badań było porównanie składu kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu jagniąt tryczków tuczonych w ciepłej owczarni i pod półotwartą wiatą. Nie stwierdzono wpływu warunków odchowu na zawartość podstawowych grup kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej. W mięsie tryczków tuczonych pod wiatą zanotowano istotnie większą (P < 0,01) zawartość kwasów C10:0, C12:0 przy jednocześnie wyższym (P < 0,05) poziomie CLA, który jest pożądany w diecie człowieka. Odchowywanie jagniąt w ekonomicznych pomieszczeniach półotwartych nie obniża walorów zdrowotnych pozyskiwanego od nich mięsa.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Opis fizyczny

p.113-118,ref.

Twórcy

  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Science - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Science - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding, Warsaw University of Life Science - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • BESSA R.J.B., SANTOS-SILVA J., RI- BEIRO J.M.R., PORTUGAL A.V., 2000: Reticulo-rumen biohydrogenation and the enrichment of ruminant edible prod­ucts with linoleic acid conjugated iso­mers. Liv. Prod. Sci. 63, 201-211.
  • BURNS C.P., SPECTOR A.A., 1994: Bio­chemical effect of lipids on cancer thera- phy. J. Nutr. Biochem. 5, 114-123.
  • CALDER P.C., 1998: Fat chance of im- munomodulation. Immunol Today 19, 244-247.
  • CASTELLI W.P., 1993: The fact and fiction of lowering cholesterol concentration in the primary prevention of coronary heart disease. Brit. Heart J. 69 (Suppl.), 70-73.
  • CHILLIARD Y, 1993: Dietary fat and adi­pose tissue metabolism in ruminants, pigs and rodents. A review. J. Dairy Sci. 76, 3897-3931.
  • DIAZ M.T., VELASCO S., CANEGUE V, LAUZURICA S., De HUIDORO F.R., PEREZ C., GONZALES J., MAN­ZANARES C., 2002: Use of concentrate or pasture for fattening lambs and its ef­fect on carcass and meat quality. Small Rum. Res. 43, 257-268.
  • DREVON A.Ch., 1992: Marine oil and their effects. Scand. J. Nutr. 36 (suppl.) 26, 38-45.
  • FERNANDEZ G., VENKATRAMAN J.T., 1993: Role of omega-3 fatty acids in health and disease. Nutr. Res. 13, 19-45.
  • HAMES B.D., HOOPER N.M., 2004: Bio­chemia - krótkie wykłady. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • FOLCH J., LEES M., SLOANA-STANLEY G.H., 1957: A simple method for the isolation and purfication of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 266, 497-510.
  • HU F.B., STAMPFER M.J., MARSON J.E., ASCHIERO A., COLDITZ G.A., SPEIZ- ER F.E., HENNEKENS CH., WILLET W.C., 1999: Dietary saturated fats and their food sources in ratio to the risk of coronary heart disease in women. Am. J. Clin. Nutr. 70, 1001-1008.
  • INRA 2001: Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla prze­żuwaczy. Opracowanie według INRA (1988). Wyd. II. IZ Kraków.
  • KHANAL R.C., DHIMAN T.R., 2004: Bio­synthesis of conjugated linoleic acid (CLA). Pak. J. Nutr. 3, 2, 72-81.
  • KRAMER J.K.G., FELLNER V., DUGAN M.E.R., SAUER F.D., MOSSOBA M.M. YURAWECZ P., 1997: Evaluating acid and base catalysts in the methylation ofmilk and rumen fatty acids with special emphasis on conjugated diens and total trans fatty acids. Lipids 32, 1219-1228.
  • KUŻNICKA E., RANT W., NIŻNIKOWSKI R., 2005: The estimation of lifetime re­productive performance of Żelazneńska sheep. Roczniki Naukowe Zootechniki (Supl.) 21, 41-44.
  • MENsIk R.P., 1993: Effectsof the individual saturated fatty acids on serum lipids and lipoprotein concentrations. Am. J. Clin. Nutr., 57 (Suppl.), 711-714.
  • RADZIK-RANT A., 2005: Modyfikowa­nie zawartości kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt poprzez wzbogacenie diety olejami różnego po­chodzenia. Rozprawy Naukowe i Mono­grafie. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • RADZIK-RANT A., RANT W., KUŻNICKA E., 2012: The fatty acid composition of longissimus lumborum muscle of suck­ling and early-weaned dual-purpose wool/meat lambs. Archiv. Tierzucht 55, 3, 285-293.
  • RENNER E., 1995: Importance of milk and its different components for humen nutri­tion and health. Turku. Finland. Proceed­ings of NJF/NMR - Seminar, 252, 7-22.
  • RHEE K.S., LUPTON C.J., ZIPRIN Y.A., RHEE K.C., 2003: Carcass traits of Ram- boulliet and Merino x Ramboulliet lambs and fatty acid profiles of muscle and sub­cutaneous adipose tissues as affected by new sheep production system. Meat Sci. 65, 693-699.
  • SCHMID A., COLLOMB M., SIEBER R., BEE G., 2006: Conjugated linoleic acid in meat and meat products: Meat Sci. 73, 29-41.
  • WACHIRA A.M., SINCLAIR L.A., WILKIN­SON R.G., ENSER M., WOOD J.D., FISH­ER A.V, 2002: Effect of dietary fat source and breed on the carcass composition n-3 polyunsaturated fatty acid and conjugated linoleic acid content of sheep meat and adi­pose tissue. Br. J. Nutr. 88, 697-709.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b0771d6d-208a-4505-afcb-ae8405420af9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.