PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 47 | 05 |

Tytuł artykułu

Wlasciwosci uzytkowe krajowych spozywczych skrobi modyfikowanych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Porównano właściwości zagęstników skrobiowych w roztworach wodnych obojętnych i kwaśnych (pH = 3,5) oraz w mleku. Najlepszymi właściwościami reologicznymi i sensorycznymi charakteryzuje się acetylowany adypinian dwuskrobiowy. Skrobia sieciowana nie tylko tworzy najbardziej lepkie kleiki, ale ponadto nie wykazuje zjawiska synerezy w czasie długotrwałego przechowywania w niskiej temperaturze.
EN
A comparison between properties of starch thickeners in water, water-citric acid solution (pH 3,5) and milk has been made. Results of the reological and sensoric analysis indicate, that best effect was reached in the case of acetylated di-starch adipate. Cross-linked starch beside of very viscous glues does not show any syneresis effect during long time storage in low temperature.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

05

Opis fizyczny

s.127-129,tab,wykr,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Centralne Laboratorium Przemyslu Ziemniaczanego,ul.Zwierzyniecka 18,60-814 Poznan

Bibliografia

  • [1] FAO Food and Nutrition Paper 49, Rzym 1990.
  • [2] Monitor Polski Dz.U. Nr 45, poz. 348, Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 12 listopada 1990 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.
  • [3] Projekt Zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach.
  • [4] Prospekt firmy Amaizo „Food Speciality Products", Hammond USA.
  • [5] Prospekt firmy Avebe „Survey of Food Starces", Foxholl Holandia.
  • [6] Prospekt firmy National Starch „Die ULTRA" Reihe. Neue kaltquelende Stärken, Neustadt RFN.
  • [7] Prospekt firmy National Starch „Food Starch Technology", Manchester Wielka Brytania.
  • [8] Prospekt firmy National Starch „How to choose food starches" Manchester Wielka Brytania.
  • [9] Prospekt firmy National Starch „Modifizierte Stärken", Neustadt RFN.
  • [10] Prospekt firmy National Starch „Spezialspeisestärken. Unsere Erfahrung - Ihr Erfolg", Neustadt RFN.
  • [11] Prospekt firmy Staley „Mira Gel", Decatur USA.
  • [12] Prospekt firmy Staley „Staley Food Starches", Decatur USA.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ff7fe174-7636-463e-b11b-181d97bc5a4b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.