PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 41 | 02 |

Tytuł artykułu

Drozdze piwowarskie, ich charakterystyka i wymagania przemyslu. Cz.2

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono charakterystykę i kryteria selekcji drożdży do produkcji piwa oraz omówiono wyniki badań ras drożdży piwowarskich wykonywanych w IBPRS.
EN
Characteristics and criteria of the yeast selection for the beer production were presented in this article together with the discussion of results of brewing yeast race tests carried out in IBPRS.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

41

Numer

02

Opis fizyczny

s.10-11,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, 02-532 Warszawa, ul.Rakowiecka 36
autor

Bibliografia

  • [1] Lobodo E. J. i współprac.: American Society of Brew. Chemists 1995. s. 182.
  • [2] Ilnicka-Olejniczak O., Misiewicz A., Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Badania nad selekcją i przechowywaniem wybranych drobnoustrojów o znaczeniu przemysłowym. Sprawozdanie 1BPRS 1994.
  • [3] Bendowa O., Pardonowa B.: Sensitivity of Yeast cells to „killer" strains. Kvasny Prumysl 24, 6, 121-124.
  • [4] Bendova O. i współprac.: Ein Beitrag zur Braureihefe-Hybridisierung. Monatschrift für Brauwissenschaft 36/4
  • [5] Sałek A. i współprac.: Stable inherited killer activity in industrial yeast strains obtained by elektrotransformation. FENS Microbiology Letters 1992, s. 103-110
  • [6] Vrano N. i współprac.: Conversion of a nonflocculent brewer's yeast to flocculent ones by electrofusion. 1. ldentyfications and characterization of the fusants by pulsed field gel electrophoresis. Journal of Biotechnology, 1993, s. 237 -247
  • [7] Urano N. i współprac.: Conversion of a nonflocculent brewers yeast to flocculent ones by electrofusion. 2. Small scale brewing by fusants. Journal of Biotechnology, 1993, s. 249-261
  • [8] Vondrejs V. i współprac.: Use in zymocins in industry, Kvasny Prumysl, 1985, 2, 29-33
  • [9] Jaderova A. i współprac.: A new killer brewing yeast capable of degrading dextrin and starch., J. Basic Microbiol. 1986,26,10, 627-631
  • [10] Brudzyński A.: Sprawozdanie z XXV Międzynarodowego Kongresu EBC w Brukseli, 14-18 maja 1995
  • [11] Brzozowska M., Sawicka R.: Kolekcjonowanie szczepów przemysłowych. Dokumentacja IP F 1968
  • [12] Brzozowska M.: Badania nad ustaleniem optymalnych warunkach przechowywania drożdży piwowarskich Saccharomyces carbobergeusis przeznaczonych do fermentacji ciśnieniowej. Prace lnst. i Lab. Bad. Przem. Spoż. 1973, t. 23, z. 1, s. 59-73
  • [13] Górzyńska J.: Zaprowadzenie kolekcji drożdży piwowarskich i określenie ich cech technologicznych. Prace lnst. i Lab. Bad. Przem. Spoż. 1962, t. 12, z. 1, s. 11-17
  • [14] Górzyńska J., Gataszewicz W.: Badanie metod przechowalnictwa drożdży piwowarskich. Prace lnst. i Lab. Bad. Przem. Spoż. 1963, t. 13, nr 4, s. 11
  • [15] Ilnicka-Olejniczak O., Gawęcka G.: Badanie stabilności i aktywności drożdży piwowarskich fermentacji dolnej. Dokumentacja IPF, W-wa 1980
  • [16] Rzędowska H., Brzozowska M.: Kolekcjonowane szczepów przemysłowych. Sprawozdanie IPF, 1966

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fee5b350-8d69-4ee7-831b-a6f01d6facb5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.