PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 46 | 03 |

Tytuł artykułu

Informacja zywieniowa - zrodlem wiadomosci o wartosci odzywczej zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dla zapewnienia konsumentom możliwości prawidłowego żywienia, przez właściwy dobór produktów, konieczne jest podawanie na nich informacji żywieniowej. W artykule omówiono zagadnienia informacji żywieniowej (zakres i sposób jej podawania) na podstawie aktualnie najważniejszych międzynarodowych opracowań - Komitetu Kodeksu Żywnościowego (1987 r.), Komitetu Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej (1990 r.) oraz krajowego projektu zarządzenia.
EN
Consumers must be given feeding information for having posibility of joining different food products in proper diet. In the paper on base of actual most important international raports of Food Code Committee (1987 ) and European Common Market Comittee (1990 ) as well as project of national instructions problems connected with food information (range and way of presentation) are discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

03

Opis fizyczny

s.62-64,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywienia i Zywnosci, ul.Powsinska 61/63, 02-903 Warszawa
  • Instytut Zywienia i Zywnosci, ul.Powsinska 61/63, 02-903 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Codex Alimentarius. Codex standards and guidelines for the labelling of foods and food additives CAC/Vol. VT-Ed 2 FAO/W HO Rome 1987.
  • [2] Codex Alimentarius, Abridged 1989, Division 1-Labelling and claims, FAO/WHO/1990.
  • [3] Council Directive on approximation of the laws of the Member States relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs for sale to the ultimate counsumer. OJ. No L 33, 18, 12, 1978 p. 1.
  • [4] Council Directive of 24 September 1990 on nutrition labelling for foodstuffs. OJ. No L 276/40, 6.10.1990.
  • [5] Projekt zarządzenia Ministrów: Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Rynku Wewnętrznego oraz Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych przeznaczonych do obrotu.
  • [6] RUTKOWSKA U.: Współczesne poglądy na informację żywieniową o produktach spożywczych. Roczn. PZH 1977, 28, 553.
  • [7] Ustawa z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. Nr 29 poz. 245.
  • [8] Zarządzenie nr 144 Ministrów Przemysłu Spożywczego i Skupu, Handlu Wewnętrznego i Usług, Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 31 lipca 1975 r. w sprawie oznaczania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fed21b38-e883-497b-aebc-c1904ba54c72
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.