PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Zawartość izomerów trans w tłuszczach wyrobów cukierniczych i przekąskach typu 'fast food'

Warianty tytułu

EN
The content of trans isomers in the fats of pastry and fast food snacks

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było dokonanie oceny zawartości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w rynkowych wyrobach cukierniczych i przekąskowych. Stwierdzono bardzo duże zróżnicowanie zawartości izomerów trans w tłuszczach zarówno pomiędzy badanymi grupami asortymentowymi jak i w poszczególnych grupach. Głównymi izomerami trans były izomery kwasu oleinowego, elaidynowego, linolowego i linolenowego. Najwyższą zawartością izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzowały się wafle nadziewane i herbatniki. W porównaniu z wyrobami cukierniczymi badane produkty przekąskowe - chipsy i snacks, charakteryzowały się znacznie niższą zawartością trans.
EN
The work has aimed at the evaluation of the content of trans isomers in unsaturated fatty acid in pastry and snacks. All the products mentioned above are available on the domestic market. A great variety of trans isomers’ content has been proved both among the examined assortment groups and within particular groups. The main trans isomers have been the isomers of oleic, elaidic, linoleic and linolenic acids. The highest content of trans isomers in unsaturated fatty acids has been found in filled wafers and biscuits. In comparison with the pastry, examined snack products - chips and snacks, are characterised by considerably lower content of trans.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.250-256,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Baryłko-Piekielna N., Jacórzyński B., Mielniczuk E. i wsp.: Dzienne spożycie izomerów trans w polskiej racji pokarmowej. Żyw. Człow. i Metab., 1998, 25, 1, 28.
  • 2. Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B. i wsp.: Oszacowanie dziennego spożycia kwasów tłuszczowych przeciętnej polskiej racji pokarmowej. Żyw. Człow. i Metab., 1999, 24, 2, 23.
  • 3. De Greyt W., Kellens M., Huyghebaert A.: Trans and poly unsaturated fatty acid content of some bakery fats. Lipid 1996, 98, 4, 141.
  • 4. Dybkowska E.: Ocena spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 przez dorosłych mieszkańców Warszawy. Warszawa, Praca doktorska, SGGW, 2004.
  • 5. Fritsche J., Steinhart H.: Content of trans fatty acids (TEA) in German foods and estimation of daily intake. Fett/Lipid., 1997, 99, 9, 314.
  • 6. Mensik R.P., Katan M.B.: Effect of dietary trans fatty acids on high - density and low - density lipoprotein cholesterol levels in healthy subject. New Engl. J. Med., 1990, 323, 7, 439.
  • 7. Report of Joint WHO/FAO Expert Consultation. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva, 2003.
  • 8. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Warszawa, Wydawn. Nauk. PWN, 1991.
  • 9. Ziemlański S. (Red) i wsp.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa Wydawn. Lek. PZWL, 2001.
  • 10. Zock. P.L., Katan M.B.: Trans fatty acids, lipoprotein, and coronary risk. Can. J. Physiol. Pharmacol., 1997, 75, 211.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fea190b2-4f18-40a9-8f20-8c2a3c8b077a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.