PL
U wybranych losowo osób otyłych i chorych na miażdżycę oraz w odpowiednio dobranych grupach kontrolnych o prawidłowej masie ciała szacowano wielkość i strukturę spożycia błonnika oraz oceniano preferencje konsumenckie względem produktów o różnej jego zawartości. Stwierdzono, że przeciętne spożycie błonnika wśród osób z miażdżycą i otyłością jest wyraźnie niższe aniżeli w grupach kontrolnych, przy czym osoby te w poszczególnych grupach produktów żywnościowych preferują asortymenty o niskiej zawartości błonnika i niechętnie odnoszą się do produktów obfitujących w ten składnik pokarmowy.
EN
The level and the composisiton of the dietary fiber as well as food preferences for products with various content of fiber were analysed in randomly selected obese and arteriosclerosis subject and in control groups of healthy subjects with normal body weight. It was shown that obese and arteriosclerosis subjects had significantly lower intake of dietary fiber than the control groups. On the other hand these persons prefer products with poor content of dietary fiber and they take dislike to products abounding with dietary fiber.