PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 58 | 1 |

Tytuł artykułu

Spozycie ryb i przetworow rybnych w Polsce - analiza korzysci i zagrozen

Warianty tytułu

EN
Consumption of fish and fishery products in Poland - analysis of benefits and risks

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Spożycie ryb i ich przetworów w Polsce jest zbyt niskie, podczas gdy stanowią one nieocenione źródło składników odżywczych, takich jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuste ryby morskie z rejonów Morza Bałtyckiego mogą zawierać przekroczone dopuszczalne poziomy dioksyn i związków chloroorganicznych, dlatego też spożywanie mięsa ryb powinno być jak najbardziej urozmaicone gatunkami pochodzącymi z różnych obszarów połowowych.
EN
Fish meat content high nutritive value and essential polyunsaturated fatty acids, while low consumption offish and fishery products in Poland. Fat meat of Baltic sea fish can also contain higher levels of dioxins and organochlorinated contaminants. Consumption of fish and fishery products in Poland ought to include different species from various catch areas.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

1

Opis fizyczny

s.287-293,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fdf0bfe8-1992-4f34-9f20-07e733477946
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.