PL
W artykule zaprezentowano badania dotyczące wpływu rodzaju preparatu enzymatycznego zastosowanego do maceracji miazgi marchwiowej oraz czasu trwania obróbki enzymatycznej na wydajność soku i zawartość karotenoidów. Do badań użyto trzech handlowych preparatów enzymatycznych Pectinex Ultra SP-L, Ultrazym AFP-L oraz Rapidase Carrot. Zastosowana obróbka preparatami powodowała -wzrost -wydajności soku o około 16-22% -w porównaniu do próby kontrolnej. Stwierdzono, że sok może zawierać od 8 do 40% karotenoidów znajdujących się w miazdze. Zawartość karotenoidów w soku była zależna zarówno od rodzaju stosowanegopreparatu enzymatycznego,jak i od czasu trwania obróbki enzymatycznej.
EN
Effect of composition of enzymes used to carrot mash maceration and process time on juice yield and carotenoids content -was investigated in this -work. 3 commercial products were tested: Pectinex Ultra SP-L, Ultrazym AFP-L and Rapi- dase Carrot. Enzymatic treatment of carrot mash resulted in the increase of juice yield by 16-22% in comparison to the control. It was found that 8 to 40% of carotenoids of carrot mash were contained in produced juice. Carotenoids content was dependent on the kind of applied enzymes and duration of enzymatic pretreatment, as -well.