PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 36 | Supl. |

Tytuł artykułu

Rola soli jodowanej w profilaktyce niedoboru jodu w Polsce

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono analityczne badania zawartości jodu w soli spożywczej jodowanej przy zastosowaniu metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z zastosowaniem detektora elektrochemicznego (ECD).
EN
Poland represents moderate degree of severity of iodine deficiency. In 1997 a national program has been introduced of obligatory iodine prophylaxis including the iodination of household salt with 30± 10 mg Kl/kg salt or 39+13 mg KIO3/kg salt. In 2002 year in the National Food and Nutrition Institute in Warsaw there was realised the study determined iodine in iodized salt using by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Among 75 analysed kitchen salt samples 80% of salt samples met the polish recommendation in the range of iodine content.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

Opis fizyczny

s.21-24,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61-63, 02-903 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fc817122-5e17-4aef-b534-ea1373cf96c6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.