4. Bergler R., Six U.: Psychologie des Fersehens. Bern, 1979.
5. Boczar K., Kossut Z.: Ekonomika handlu. Warszawa, PWE, 1983.
6. Chalcarz W., Klemczak L., Krajewski P: Wpływ wiedzy uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i ich miejsca zamieszkania na sposób żywienia i stan odżywienia. Roczn. PZH, 1991, 42, 325.
7. Chipman H., Kendall PA, Slater M. et. al.: Audience responses to a risk communication message in four media formats. J. Nutr. Educ. 1996, 28, 3, 133.
8. Chlebanowska E., Gawęcki J.: Wpływ wiedzy o żywieniu na upodobania pokarmowe młodzieży szkół średnich. Przegl. Gastr., 1986, 4, 20.
9. Collins B., Mc Kinney P., Kann L., et. al.: School food service. J. Sch. Health, 1995, 65, 327.
10. Contento I., Balch G.I., Bronner Y.L., et. al.: The effectiveness of nutrition education and implications for nutrition education policy, programs and research: a review of research. J. Nutr. Educ., 1995, 27, 4, 279.
11. Cotugna N., Subar A., Heimendinger J.: Nutrition and cancer prevention, knowledge, beliefs, attitudes and practices: the 1987 National Health Interview survey. J. Am. Diet. Assoc., 1992, 92, 963.
12. Croft J., Temple S., Lankenau B., et al.: Community intervention and trends in dietary food consumption among black and white adults. J. Am. Diet. Assoc., 1994, 94, 1284.
13. Frank G.C., Vaden A., Martin J.: School Health Promotion: Child Nutrition Programs. J. Sch. Health, 1987, 57, 451.
14. Ferrinii F., Edelstein S., Barrett-Connor E.: The association between health beliefs and health behavior change in older adults. Prev. Med., 1994, 23, 1.
15. Freimuth U.S., Hammond S.L., Stein J.A: Health advertising: prevention for profit. Am. J. Public Health, 1988, 78, 557.
16. Gajewski S.: Zachowanie się konsumenta a współczesny marketing. Łódź, Wydawn. Uniwersytetu Łódzkiego, 1994.
17. Glanz K, Hewitt A.M., Rudd J.: Consumer behavior and nutrition education: an integrative review. J. Nutr. Educ., 1992, 24, 5, 267.
18. Goldberg M.E.: Aquasiexperiment assessing the effectiveness of TV advertising directed to children. J. Marketing Res., 1990, 27, 445.
20. Grzybowski A.: Poziom wiedzy o zdrowiu uczniów kończących szkołę podstawową. Roczn. PZH, 1989, 40, 333.
21. Gudjons H.: Praxis der Interaktionserziehung. Klinckhardt. Bad Heilbrunn/ Obb. 1978.
22. Hartman T. J., McCarthy P. R., Himes J. H.: Use of eating-pattern messages to evaluate changes in eating behaviors in a worksite cholesterol education program. J. Am. Diet. Assoc., 1993, 93, 1119.
23. Jeżewska M.: Wpływ tradycji na współczesne wzory żywieniowe. Praca doktorska. Warszawa, SGGW, 1993.
24. Jeżewska-Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej. Warszawa, Wydawn. SGGW, 1996.
25. Jeżewska-Zychowicz M., Pawłowska A.: System pozaszkolnej edukacji żywieniowej. Żywn. Żyw. a Zdrowie, 1997, 6, 4, 362.
26. Jeżewska-Zychowicz M.: Czynniki warunkujące współczesne zachowania żywieniowe w opinii kobiet. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 4, 379.
27. Jeżewska-Zychowicz M.: The possibilities of using the different sources of nutrition knowledge in improving the nutrition awarenefes in opinion of Polish women. In: Current issues of training in home economics. International conference, Latvia University of Agriculture, Jelgava, 1998.
28. Jeżewska-Zychowicz M.: Ocena wpływu wybranych czynników na postawy kobiet w sferze edukacji żywieniowej. Warszawa, Wydawn. SGGW, 2000.
29. Kłoskowska A.: Kultura masowa. Warszawa, PWN, 1983.
31. Kowrygo B.: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. Warszawa, Wydawn. SGGW, 2000.
32. Kozłowska-Wojciechowska M., Jarosz A., Makarewicz-Wujec.M.: Poziom wiedzy na temat żywienia a zachowania żywieniowe kobiet wiejskich. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 4, 344.
33. Krebs-Smith S., Heimendinger J., Paterson B.: Psychosocial factors associated with fruit and vegetable consumption. Am. J. Health Promotion, 1995, 10, 98.
35. Lancaster K.J., Smicklas-Wright H., Ahren F., et. al.: Evaluation of a nutrition Newsletter by older adults. J. Nutr. Educ., 1997, 29, 3, 145.
36. Lennon D., Fieldhouse P.: Social Nutrition. London, Forbes Publication Ltd., 1982.
37. Leszczyk P.: Ocena wpływu otoczenia na kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży. Praca magisterska, Warszawa, SGGW, 1998.
38. Lund L. A., Burk M. C.: A multidisciplinary analysis of childern's food consumption behavior. Agricultural Experimental Station Monograph. University of Minnesota, 1969.
39. Lytle L.A., Achterberg C. L.: Changing the diet of America's children: what work and why? J. Nutr. Educ., 1995, 27, 4, 250.
40. Narojek L.: Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. Warszawa, Prace IŻŻ, 1993.
41. Narojek L.: Zachowania żywieniowe rodzin wielkomiejskich w nowej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Cz. I. Uwarunkowania wyboru podstawowych produktów w rodzinach warszawskich. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 3, 264.
42. Patterson R., Kristal A., Lynch J., et al.: Diet-cancer related beliefs, knowledge, norms and their relationship to healthful diets. J. Nutr. Educ., 1995, 27, 1, 86.
43. Radimer K., Harvey P.W.J.: Where do Queenlanders get nutrition information? Aust. J. Nutr. Diet., 1995, 52, 94.
44. Sanjur D.: Social and cultural perspectives in nutrition. Prentice Hall, Inc. Englewood Cliffs, New York, 1982.
45. Senyszyn J.: Konsumpcja żywności w świetle potrzeb i uwarunkowań. Prace Uniwersytetu Gdańskiego. Gdańsk, 1992.
47. Szczepański J. (red): Badania nad wzorami konsumpcji. Wrocław, Ossolineum, 1977.
48. Szewczyński J., Ostrowska A.: Assessment of dietary habits of Medical Academy students. Part III. Results of quantative assessment. Żyw. Człow. Metab., 1990, 17, 2, 103.
49. Światowy G.: Zachowania konsumenckie. Wrocław, Wydawn. Akademii Ekonomicznej, 1994.
50. Urban N., White E., Anderson G.: Correlates of maintenance of a low-fat diet among women in the Women's Health Trial. Prev. Med., 1992, 21, 279.
51. Waśkiewicz A., Sygnowska E., Szcześniewska D.: Wpływ poziomu wykształcenia na żywienie wybranych grup ludności w 10-letnim okresie obserwacji - badanie Pol-Monica Warszawa. Zyw. Człow. Metab., 2000, 27, 3, 219.