PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

Osmotic dehydration of apples with polysaccharide coatings

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw blon polprzepuszczalnych na odwadnianie osmotyczne jablek

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of polysaccharide coatings on apples on their osmotic dehydration was studied. The water loss during osmotic dehydration of coated apples was found to be dependent on the type and thickness of polysaccharide coating. Generally, the water loss during osmotic dehydration of coated apples did not increase but the dry matter gains in dehydrated apples were either reduced or similar for coated and uncoated apples. The pectin solution (30 g/kg) was found the best for coating the apples before osmotic dehydration because of the best ratio of water loss to dry matter gain and a negligible proportion of the coating dry matter in the dry matter of dehydrated apples.
PL
Badano wpływ błon półprzepuszczalnych wytworzonych na powierzchni kostek jabłek na ich odwadnianie osmotyczne. Ubytek wody z surowca podczas odwadniania osmotycznego był uzależniony od charakteru i właściwości błon. Stwierdzono, że w większości przypadków wytworzona błona nie powodowała zwiększenia ubytków wody, przy mniejszych lub podobnych przyrostach suchej substancji, w porównaniu do jabłek bez błony. Uwzględniając iloraz ubytków wody do przyrostów zawartości suchej substancji w jabłkach odwadnianych osmotycznie, przy nieistotnym udziale substancji błonotwórczej w suchej masie gotowego produktu, za najlepszą substancję błonotwórczą uznano roztwór pektyny o stężeniu 30 g/kg.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

s.103-112,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fb0d53bc-3dcf-4bd3-bc43-ea51353b0cbc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.