EN
The effect of polysaccharide coatings on apples on their osmotic dehydration was studied. The water loss during osmotic dehydration of coated apples was found to be dependent on the type and thickness of polysaccharide coating. Generally, the water loss during osmotic dehydration of coated apples did not increase but the dry matter gains in dehydrated apples were either reduced or similar for coated and uncoated apples. The pectin solution (30 g/kg) was found the best for coating the apples before osmotic dehydration because of the best ratio of water loss to dry matter gain and a negligible proportion of the coating dry matter in the dry matter of dehydrated apples.
PL
Badano wpływ błon półprzepuszczalnych wytworzonych na powierzchni kostek jabłek na ich odwadnianie osmotyczne. Ubytek wody z surowca podczas odwadniania osmotycznego był uzależniony od charakteru i właściwości błon. Stwierdzono, że w większości przypadków wytworzona błona nie powodowała zwiększenia ubytków wody, przy mniejszych lub podobnych przyrostach suchej substancji, w porównaniu do jabłek bez błony. Uwzględniając iloraz ubytków wody do przyrostów zawartości suchej substancji w jabłkach odwadnianych osmotycznie, przy nieistotnym udziale substancji błonotwórczej w suchej masie gotowego produktu, za najlepszą substancję błonotwórczą uznano roztwór pektyny o stężeniu 30 g/kg.