PL
W artykule przedstawiono ocenę stanu i zmian rynku żywnościowego w 1991 roku. Wynika z niej, że w tym czasie działały dwa czynniki pozwalające na osłabienie bariery popytu. Wzrosły bowiem dochody realne ludności i równocześnie postępował proces względnego tanienia żywności. Rosnący popyt napotkał jednak na wysoką podaż, do czego przyczyniła się nie tylko krajowa produkcja rolna, lecz także malejąca nadwyżka eksportu nad importem produktów rolno-spożywczych. Z tych powodów przeciętny poziom wyżywienia w 1991 roku nawet się poprawił, mimo występującej recesji gospodarczej. Tendencje te uległy jednak zahamowaniu w ostatnich miesiącach minionego roku, co rodzi niebezpieczeństwo ograniczenia popytu na żywność.
EN
The paper presents assessment of the state and changes on the food market during year 1991. It follows, that during this year two important factors worked toward decrease of the demand barrier: (i) increase og the real incomes of population and (ii) relative decrease of food prices. However increasing demand for food met high supply, not only from the local agricultural production but also from decreasing surplus of food products export over import. For that reason in 1991 average nutrition level has improved despite economic recession. However this trend has slowed down during last few moths of the year and this creates danger of the demand for food decrease.