PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 49 | 2 |

Tytuł artykułu

Influence of leaf diseases on grain yield and yield components in winter wheat

Warianty tytułu

PL
Wplyw chorob lisci na plon ziarna i skladniki plonu w pszenicy ozimej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Leaf diseases' influence the relationship between the yield and yield components of winter wheat (Triticum aestivum L.). Field experiments were conducted during 2003-2006 on a light loamy gleyic cambisoil in the central part of Lithuania to determine how leaf disease severity level affects grain yield and yield components. The area under disease progress curves (AUDPC), grain yield and yield components were analysed using the analysis of variance and correlations. Infected wheat straw was applied to initiate epidemics in all treatments. Three winter wheat cultivars: Hereward, Aron and Tauras differing in the level of resistance to leaf diseases were used in the experiments. In total, six treatments were established: (i) untreated control, (ii) powdery mildew control (pmc) + leaf diseases severity level 0%, (iii) pmc + leaf diseases severity level 1.0-5.0%, (iv) pmc + leaf diseases severity level 5.1-10.0%, (v) pmc + leaf diseases severity level 10.1-25.0%, (vi) pmc + leaf diseases severity level > 25.1%. Wheat in all treatments, except for the untreated control, was protected by morpholine and triazole fungicides. Yield and yield components were affected by leaf diseases in all the treated cultivars during all experimental years. Significant (p ≶ 0.01) medium and strong correlation coefficients were found between AUDPC and yield in all the treated cultivars under high pressure of leaf diseases in 2004.
PL
Choroby występujące na liściach wpływają na wzajemne stosunki pomiędzy plonem i składnikami plonu pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). W latach 2003-2006 przeprowadzono doświadczenia polowe na słabogliniastej glebie (gleyic cambisol) w centralnej części Litwy, w celu określenia wpływu chorób liści na plon i jego części składowe. Powierzchnia pod krzywą postępu choroby (AUDPC), plon ziarna i składniki plonu były analizowane przy wykorzystaniu analizy wariancji oraz korelacji. W celu zapoczątkowania epidemii we wszystkich kombinacjach doświadczalnych wykorzystano zakażoną słomę pszenicy. Użyto trzy odmiany pszenicy ozimej: Hereward, Aron i Taurus, różniące się poziomem odporności na choroby liści. Doświadczenie obejmowało trzy kombinacje doświadczalne: (I) nie traktowana kontrola, (II) zwalczanie mączniaka prawdziwego + rośliny zdrowe oraz (III) — zwalczanie mączniak prawdziwego + nasilenie chorób liści na poziomie 1,0-5,0%, (IV) — zwalczanie mączniaka + nasilenie chorób liści na poziomie 5,1-10,0%, (V) — zwalczanie mączniaka + nasilenie chorób liści na poziomie 10,1-25,0%, (VI) — zwalczanie mączniaka + nasilenie chorób liści na poziomie > 25,1%. We wszystkich kombinacjach z wyjątkiem kontrolnej, pszenica była chroniona fungicydami z grupy morfolin i triazoli. Choroby liści wpłynęły we wszystkich latach badań na plon i składniki plonu traktowanych fungicydami odmian. Istotne (p ≶ 0,01), średnie i wysokie korelacje stwierdzono pomiędzy AUDPC i plonem wszystkich traktowanych odmian będących pod wpływem wysokiej presji infekcyjnej chorób liści w 2004 roku.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

2

Opis fizyczny

p.151-157,ref.

Twórcy

autor
  • Lithuanian Institute of Agriculture, Instituto al.1, Akademija, Kedainiai distr., LT-58344, Lithuania
autor

Bibliografia

  • Anonymous. 2001. (Lietuvos žemės ūkio ministerija, Lietuvos valstybinis augalų veislių tyrimo centras). Tinkamiausių Lietuvoje auginti 2001 metais augalų veislių sąrašas. [in Lithuanian]. Vilnius: 40-41.
  • Bhathal J.S., Loughman R., Speijers J. 2003. Yield reduction in wheat in relation to leaf disease from yellow (tan) spot and Septoria nodorum blotch. Eur. J. Plant Pathol. 109: 435-443.
  • Bleidere M. 2003. Variation of yield components of spring wheat selection lines due to different meteorological conditions. Agronomijas Vestis 5: 94-99.
  • Burleigh J.R., Tajani M., Seck M. 1988. Effects of Pyrenophora teres and weeds on barley yield and yield components. Phytopathology 78: 295-299.
  • Campbell C.L., Madden L.V. (eds.) Introduction to plant disease epidemiology. New York: John Wiley & Sons, 1990, 532 pp.
  • Carr P.M., Horsley R.D., Poland W.W. 2003. Tillage and seeding rate effects on wheat cultivars: II. Yield components. Crop Sci. 43: 210-218.
  • Gaurilčikienė I. 2001. The spread of fungal leaf and root rot diseases in winter triticale stands and their control measures. Zemdirbyste-Agriculture 74: 264-275.
  • Gibson L.R., Paulsen G.M. 1999. Yield components of wheat grown under high temperature stress during reproductive growth. Crop Sci. 39: 1841-1846.
  • Hardwick N.V., Jones D.R., Slough J.E. 2001. Factors affecting diseases of winter wheat in England and Wales, 1989-98. Plant Pathol. 50: 453-462.
  • Hosford R.M.Jr., Larez C.R., Hammond J.J. 1987. Interaction of wet period and temperature on Pyrenophora tritici-repentis infection and development in wheats of differing resistance. J. Phytopathology 77: 1021-1027.
  • Jørgensen L.N. 2006. Control of tan spot (Drechslera tritici repentis) under the influence of tillage, crop rotation and fungicides. NJF seminar 378 / Tillage systems for the benefit of agriculture and the environment ‘Extended abstracts’ Arranged by NJF section I: Soil, water and environment, 191 pp.
  • Jørgensen L.N., Olsen L.V. 2007. Control of tan spot (Drechslera tritici-repentis) using cultivar resistance, tillage methods and fungicides. Crop Protect. 26 (11): 1606-1616.
  • Kelley K.W. 2001. Planting date and foliar fungicide effects on yield components and grain traits of winter wheat. Agronomy J. 93: 380-389.
  • Lancashire P.D., Bleiholder H., Van den Boom T., Langelüddeke P., Stauss R., Weber E., Witzenberger A. 1991. A uniform decimal code for growth stages of crops and weeds. Ann. Appl. Biol. 119: 561-601.
  • Leath S., Scharen A.L., Lund R.E., Dietz-Holmes M.E. 1993. Factors associated with global occurrences of Septoria nodorum blotch and Septoria tritici blotch of wheat. Plant Dis. 77: 1266-1270.
  • Nelson L.R., Holmes M.R., Cunfer B.M. 1976. Multiple regression accounting for wheat yield reduction by Septoria nodorum and other pathogens. Phytopathology 66: 1375-1379.
  • Priekule I., Bankina B. 2004. Biological efficacy of different fungicide dosages to control tan spot (Drechslera tritici-repentis (Died.) Shomaker) in Latvia. Agronomijas Vestis 7: 109-114.
  • Ronis A., Semaškienė R. 2006. Development of tan spot (Pyrenophora tritici-repentis) in winter wheat under field conditions. Agronomy Res. 4 (special issue): 331-334.
  • Ruzgas V., Liatukas Ž. 2006. Modern cultivars of winter wheat as a genetic resource for disease resistance breeding. VDU Kauno Botanikos sodo raštai XI tomas (Scripta Horti Botanici Universitatis Vytauti Magni) XI: 66-70.
  • Seibutis V. 2005. Agrobiological assessment of short rotations. Summary of doctoral dissertation, Kaunas, Lithuania, 13 pp.
  • Simón M.R., Perello A.E., Cordo C.A., Struik P.C. 2002. Influence of Septoria tritici on yield, yield components, and test weight of wheat under two nitrogen fertilization conditions. Crop Sci. 42: 1974-1981.
  • Singh P.K, Mergoum M., Ali S. Adhikari T.B., Elias E.M., Hughes G.R. 2006. Identification of new sources of resistance to tan spot, Stagonospora nodorum blotch, and Septoria tritici blotch of wheat. Crop Sci. 46: 2047-2053.
  • Wolf E.D., Effertz R.J., Ali S., Francl L.J. 1998. Vistas of tan spot research. Can. J. Plant Pathol. 20 (4): 349-444.
  • Zhang W., Pfender W.F. 1993. Effect of wetting-period duration on ascocarp suppression by selected antagonistic fungi in wheat straw infested with Pyrenophora tritici-repentis. Phytopathology 83: 1288-1293.
  • Zhong-hu H., Rajaram S. 1994. Differential responses of bread wheat characters to high temperature. Euphytica 72: 197-203.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f9bc3261-a354-4bd0-a072-e33bdf412a7c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.