PL
W latach 1996 - 2004 przebadano całodobowe racje pokarmowe osób dorosłych z terenu województwa lubelskiego na zawartość niklu i żelaza. Badania prowadzono techniką podwójnej porcji i bieżącego notowania, a pobranie składników mineralnych ustalono metodą analizy chemicznej (ASA) oraz techniką obliczeniową (program FOOD). Oceniono pokrycie zapotrzebowania organizmu na badane pierwiastki oraz zgodność wyników analiz i obliczeń.
EN
Daily food rations of adults from Lublin region were collected in 1996 - 2004 and examined for nickel and iron content. Diets for analysis were collected using the double - portion technique. The diet qualitative and quantitative composition, were obtained by weighing meals, products and diet records. The nickel and iron content in daily diets were carried out using flame atomic absorption spectrometry and calculated using the FOOD software.The average daily iron and nickel intake were found to be 10,3 mg - 12,2 mg, 107 µg -151 µg and 12,3 mg - 16,8 mg, 130 µg -165 µg in women and men respectively.