PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 44 | 2 |

Tytuł artykułu

Globalization and internationalization process in the selected branch of the Slovak food industry

Warianty tytułu

PL
Proces globalizacji i internacjonalizacji w wybranych galeziach slowackiego przemyslu spozywczego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Main attention of the paper is devoted to the expression of both globalization and internatio­nalization processes on the activity of selected branch or of the Slovak food processing industry, mainly milk processing industry. Changes of entrepreneurial conditions in external environment create the possibilities of access for foreign strategic investors to these milk processing entities as well as for new forms of entrepreneurial subjects. The biggest foreign strategic investors are in the following joint stock companies, for example — Liptovská mliekareň, a.s. Liptovský Mikuláš (Bongrain France), Milsy, a.s. Bánovce nad Bebravou (Lac- toprot Austria), Rajo, a.s. Bratislava (Meggle Austria and Germany), Zempmilk, a.s. Micha- lovce (Fromageries Bell France) and others. These companies include more than 52% of number of big industrial milk processing entities in total and during last time period bought more than 52,5% of whole milk production in Slovakia.
PL
Głównym celem pracy jest określenie wpływu procesu globalizacji i internacjonalizacji na działalność niektórych gałęzi przemysłu przetwórczego na Słowacji, zwłaszcza mleczarstwa. Zmiany uwarunkowań w otoczeniu przedsiębiorczości stwarzają inwestorom zagranicznym możliwości inwestowania w istniejące zakłady mleczarskie, ale też tworzenie nowych firm. Najpoważniejsze inwestycje zagraniczne to spółki akcyjne, jak na przykład — Liptovská mliekareň, a.s. Liptovský Mikuláš (Bongarian France), Milsy, a s. Bánovce nad Bebravou (Lactoprot Austria), Rajo, a.s. Bratislava (Meggle Austria and Germany), Zmepmilk, a.s. Michalovce (Fromageries Bell France) i inne. Przedsiębiorstwa te stanowią ponad 52% wszystkich dużych mleczarni i w ostatnich latach skupiły ponad 52,5% całej produkcji mleka na Słowacji.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

2

Opis fizyczny

p.83-87,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Slovak University of Agriculture in Nitra, Tr.A.Hlinku 2, 94976 Nitra, Slovak Republic
autor

Bibliografia

  • Bielik P. 2004. Vplyv integracného procesu EÚ na výkonnost a konkurencieschopnost slovenského polnohospodárstva. Zborník vedeckých prác MVD 2004. Nitra: 78-83.
  • Krasnodebski A., Cieslik J., Badach E. 2004. Situation on Polish milk market and milk processing branch. Zborník vedeckých prác „Regions — Countryside— Environment" SPU 2004, Nitra: 97-103.
  • Nagyová L. 2000. Konkurencieschopnost slovenského mliekarenského priemyslu v procese prípravy prevstup do EÚ. Zemědělská Ekonomika 46, 11: 515-520.
  • Podolák A. 2001. Vplyv medzinárodného obchodu na enviromentálnu ekonomiku. Zemědělská Eko­nomika, 47: 337-339.
  • Šimo D. 2000. Agrárny marketing. Nitra, SPU
  • Vicen M. 2004. Vyuzívanie štatnej intervencie pri odbyte živočišných výrobkov na Slovensku, [in:] Manažérské a marketingové přístupy k riešeniu problémov v agropotravinárstve — zborník vedeckých príspevkov z riešenia výskumných úloh KMM. Nitra, SPU: 58-61.
  • Ubrežiová I., Horská E. 2003. Postavenie produktov vybraných slovenských mliekarni v konkurenčnom prostredí. [in:] Acta Oeconomica et Informatica 6, 2: 41-45.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f73c7642-e5ff-455f-93c7-28388a8948b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.