PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 09 |

Tytuł artykułu

Polifenole w zywnosci. Wlasciwosci przeciwutleniajace

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Polyphenols in food. Antioxidant properties

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono klasyfikację i występowanie w żywności związkówpolifenolowych. Porównano też aktywność przeciwutleniającą wybranych polifenoli oznaczaną metodami in vitro i in vivo. Na podstawie wyników badań in vivo oceniono wpływ diety bogatej w polifenole na potencjał przeciwutleniający płynów ustrojowych człowieka.
EN
Classification and content of polyphenol compounds in food is presented in this study. Antioxidant activity, examined with the use of in vitro and in vivo methods, of chosen polyphenols was also compared. On the basis of the results of in vivo examination, the influence of diet rich in polyphenols on antioxidant potential of human plasma was estimated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

09

Opis fizyczny

s.36-39,44

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f71be6bf-0999-4388-bb87-7e9dba47dcd3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.