PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 502 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena zawartosci niektorych mikroelementow w warzywach z wybranych ogrodow dzialkowych Wroclawia. Czesc I. Zawartosc miedzi

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wyniki pochodziły z doświadczeń mikropoletkowych przeprowadzonych w latach 1997 - 1999 z ustalonymi odmianami w czterech ogrodach działkowych w różnych dzielnicach Wrocławia. Dane opracowano statystycznie z wykorzystaniem korelacji i analizy wariancji. Warzywa wykazały istotne zróżnicowanie zawartości miedzi powodowane zdolnościami akumulacyjnymi. W częściach zielonych najwięcej miedzi stwierdzono w sałacie - średnio 11,6 mg·kg⁻¹ s.m., a w pozostałych warzywach mniej: o 22% w naci pietruszki, o 33% w naci selera i o 74% w kapuście. W korzeniach warzyw najwięcej miedzi wystąpiło w selerach i burakach ćwikłowych, średnio 8,8 mg·kg⁻¹ s. m., a w pozostałych mniej: o 10% w korzeniach pietruszki i o 26% w marchwi. Wystąpiły istotne różnice zawartości miedzi w warzywach w zależności od zawartości tego pierwiastka w glebie. Warzywa uprawiane na glebie zasobniejszej w miedź pobierały więcej tego pierwiastka. We wszystkich badanych warzywach zawartość miedzi nie przekroczyła dopuszczalnej wartości do celów konsumpcyjnych.
EN
The results were obtained from plot experiments conducted in 1997 - 1999 with definite vegetable species at four allotments gardens in various quarters of Wroclaw. The data were statistically processed using correlation and variance analysis. The vegetables were characterized significant differentiation in copper content due to their accumulative abilities. As for the green parts, of plants, most copper was found in lettuce -11.6 mg·kg⁻¹ DM on average, while in other vegetables the copper content was less: by 22% in leaves of parsley, by 33% in leaves of celery and by 74% in cabbage. In roots of vegetables most copper occurred in celery and red beet - 8.8 mg·kg⁻¹ DM, on average, whereas in the others it was less: by 10% in parsley roots and by 26% in carrot. Significant differences in copper content occurred in vegetables depending on its content in the soil. Vegetables growing in copper-rich soil took up more of that element. In all the vegetables studied the copper content did not exceed the level allowed for consumption.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

502

Numer

2

Opis fizyczny

s.761-767,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Pl.Grunwaldzki 24, 50-363 Wroclaw
autor

Bibliografia

  • Chomczyńska M. 1997. Fitosanitacja gleb zanieczyszczonych metalami ciężkimi. Ekoinżynieria: 32 - 35.
  • Curyło T. 1996. Wpływ odczynu gleby na pobieranie cynku, miedzi i niklu przez rośliny owsa. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 49 - 54.
  • Czuba R. 1996. Celowość i możliwości uzupełniania niedoborów mikroelementów u roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 55 - 64.
  • Gulbicka B. 1992. Społeczny program rozwiązywania problemu ogródków działkowych położonych na glebach skażonych ekologicznie. Wnioski dla polityki państwa w tym zakresie. Raport wyjściowy do studium pt. Proekologiczne zorientowanie polityki rolnej w Polsce na przełomie XX i XXI w., t. II, nr 9, IER i GŻ w Warszawie: 85 - 97.
  • Kabata-Pendias A., Motowicka-Terelak T., Piotrowska M., Tereiak H., Witek T. 1993. Ocena stopnia zanieczyszczenia gleb i roślin metalami ciężkimi i siarką. IUNG Puławy: 20 ss.
  • Kabata-Pendias A., Pendias H. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wyd. PWN Warszawa: 397 ss.
  • Meinhardt B. 1994. Stan zanieczyszczenia roślin na terenie miasta Wrocławia i okolic. PIOŚ, WIOŚ Wrocław, Bibl. Mon. Śród., Wrocław: 21 ss.
  • Ruszkowska M., Wojcieciiowska-Wyskupajtys U. 1996. Mikroelementy - fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 1 - 11.
  • Zalecenia nawozowe 1990. Cz. I. Liczby graniczne do wyceny zawartości makro- i mikroelementów w glebach. Puławy: 26 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f6adfd18-dc8f-4316-9abc-26e0b8b35da8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.