EN
The content of carbohydrates soluble in water at 80°C was examined in wheat grain at the stages of incomplete maturity (33 and 40 days from blooming). High content of the carbohydrates was found, which rapidly decreased during grain development. The high-performance liquid chromatography of hot-water extracts showed several percentages of fructose and glucose and many times greater percentages of the oligosaccharides with the retention time above 10 min. After acid hydrolysis, the proportion of fructose in the grain hydrolysates increased to 14 or 39 g/100 g grain and the proportion of the component X, with the retention time about 10 min decreased twice. The increase in the fructose content indicated the presence of fructans which are not fully hydrolysed by acid in the following conditions: HCl concentration 1.65%, temperature of boiling water bath, time 1 h.
PL
Badano zawartość cukrów rozpuszczalnych w wodzie o temperaturze 80°C w niedojrzałym ziarnie pszenicy (33-40 dni po kwitnieniu). Stwierdzono ich wysoką zawartość, malejącą gwałtownie w czasie dojrzewania. Analiza HPLC wykazała występowanie w ekstraktach gorącą wodą kilkuprocentowego udziału fruktozy i glukozy, i wielokrotnie większego udziału oligocukrów o czasie retencji powyżej 10 min. Po hydrolizie kwasowej udział fruktozy w hydrolizatach zwiększył się do 14 lub 39 g/100 g świeżej masy ziarnie, a dwukrotnie obniżył się udział składnika Xi o czasie retencji około 10 min. Wzrost zawartości fruktozy wskazuje na obecność fruktanów, które nie ulegają całkowitej hydrolizie kwasowej w następujących warunkach: stężenie HCl 1,65%, temperatura wrzącej łaźni wodnej, czas 1 h.