PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 4 |

Tytuł artykułu

Structure and thermal properties of starches of endosperms possessing different alleles at the amylose-extender [ae] loci in maize

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
TSK gel permeation chromatography of non-granular starches, amylopectin chain-length distributions measured by HPAEC-PAD, and DSC characteristics of starches of maize endosperms possessing different alleles at the amylose-extender (ae) loci were studied. GPC of non-granular starches through Toyopearl columns showed that elution profiles for 5 ae mutants, Oh43 inbred line ae (standard ae), ae- RWB-2 and ae-RWB-3, and W23xL317 hybrid line ae-PP and ae-Bol 561, were similar to a commercial ae starch, Hylon VII and different from Hylon ae starch and normal maize starches. The elution profile for W23xL317 ae-emll was similar to Hylon and different from Hylon and normal maize starches. HPAEC-PAD of isoamylase-debranched starches showed that the 5 ae mutants were uniquely ae type similar to Hylon VII and different from Hylon V. W23xL137 ae-emll had the amylopectin chain-length distribution similar to Hylon . Gelatinization temperatures (Tp) of the ae starches measured by a Setaram Micro DSC III were high compared with the normal counterpart starches except for Oh43 ae-RWB-1 starch. Oh43 ae-RWB-1 starch had structure and thermal characteristics similar to the normal maize starch.
PL
Skrobie nieziarniste badano za pomocą żelowej chromatografii podziałowej (TSK), zaś udział długich łańcuchów w amylopektynie oznaczono przy użyciu wysokosprawnej chromatografii cieczowej, a skaningową kalorymetrię różnicową wykorzystano do scharakteryzowania skrobi z endosperm ziaren kukurydy, Dosiadających różne allele w ae-loci. Żelowa chromatografia podziałowa nieziarnistych skrobi na kolumnach Toyopearl pokazała, że profile elucyjne pięciu mutantów ae tj. skrobi z linii ae Oh43 (standard ae), ie-RWB-2 i ae-RWB-3, linia hybrydowa ae-Ppi ae-Bo 561 W23xL317 były podobne do tychże w handlowej skrobi ae Hylon VII i różne od tychże w skrobi Hylon VII i normalnych skrobi kukurydzianych. Wysokosprawna chromatografia cieczowa skrobi pozbawionych odgałęzień za pomocą izoamylazy pokazała, że pięć mutantów ae było wyjątkowo podobnych do skrobi Hylon VII i zarazem różnych od tychże w skrobi Hylon V. W23xL137 ae-emll miała rozkład długich łańcuchów podobny to amylopektyny ze skrobi Hylon V. Temperatura żelowania (Tp) skrobi ae mierzone za pomocą mikrokalorymetru Setram Micro DSC III była wyższe od tychże normalnych skrobi, wyjąwszy skrobię Oh43 ae-RWB-1. Ta ostatnia skrobia miała budowę i termiczną charakterystykę podobne do normalnych skrobi kukurydzianych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

4

Opis fizyczny

p.146-154,fig.

Twórcy

autor
  • Fukuyama University, Fukuyama 729-0292, Japan
autor
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Ellis R.P., Cochrane M.P., Dale M.F.B., Duffus C.M., Lynn A., Morrison I.M., Prentice RD.M., Swanston J.S., Tiller S.: J. Sci. Food Agric., 1998, 77, 289-311.
  • [2] Wasserman B. P., Ham C., Mu-Foster C., Huang R.: Cereal Food World, 1995, 40, 810-817.
  • [3] Seetharaman K., Tziotis A., White P.J., Ferrer M., Robutti J.: Cereal Chem., 2001, 78, 379-386.
  • [4] Johnson L.A., Hardy C.L., Baumel C.P., White P.J.: Cereal Food World, 2001, 46,417-423.
  • [5] Fuwa H., Glover D.V., Fujita S., Sugimoto Y., Inouchi N., Sugihara M., Yoshioka S., Yamada, K.: Starch/Starke, 1999, 51, 147-151.
  • [6] Schoch T.J.: Method in Enzymol., 1954, 3, p. 6-7.
  • [7] Koizumi K., Fukuda M., Hizukuri S.: J. Chromatogr., 1991, 585, 233-238.
  • [8] Inouchi N., Nishi K., Tanaka S., Asai. T., Kawase Y., Hata Y., Konishi Y., Yue S. Fuwa, H.: J. Appl. Glycosci., 1999, 46, 233-240.
  • [9] Inouchi N., Glover D.V., Sugimoto Y., Fuwa H.: Starch/Starke, 1991, 43,468-472, 473-477.
  • [10] Chinnaswamy R.C., Bhattacharya K.R.: Starch/Starke, 1986, 38, 51-55.
  • [11] Klucinec J.D., Thompson D.B.: Cereal Chem., 1998, 75, 887-896.
  • [12] Klucinec, J.D., Thompson D.B.: Cereal Chem., 2002, 79, 19-23.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f5fbab70-79d2-4621-9dd1-f22a88f1788b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.