PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 26 | 2 |

Tytuł artykułu

Wystepowanie niektorych mikotoksyn w srodkach spozywczych krajowego pochodzenia.Cz.I Ocena skazenia niektorymi mikotoksynami srodkow dietetycznych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stosując metodę chromatografii cienkowarstwowej z detekcją w UV zbadano techniką ekstrakcyjną obecność aflatoksyn B1, B2, G1 i G2 oraz ochratoksyny A w 92 próbkach środków dietetycznych. Obecność mikotoksyn stwierdzono w 4 próbkach.
EN
Using the extraction technique and TLC with UV detection, the occurence of aflatoxins and ochratoxin A was investigated in 92 samples of dietetic products. The following samples were found to be contaminated with mycotoxins: 1. the sprouted wheat seed contaminated with aflatoxin G1 (100 µg/kg); 2. the sprouted wheat seed contaminated with ochratoxin A (less than 40 µg/kg); 3. the maize cereal contaminated with aflatoxin B1 (less than 40 µg/kg); 4. the ground maize contaminated with aflatoxin B2 (less than 40 µg/kg).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

2

Opis fizyczny

s.81-84,tab,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna,Lodz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f5f5dd58-687b-4a02-b1a1-f2d01913fa4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.