PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 02 |

Tytuł artykułu

Podstawowe czynniki rozwoju polskiego drobiarstwa

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Basic factors for development of Polish poultry sector

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Sektor drobiarski zyskał już duże znaczenie na rynku mięsa w Polsce. Produkcja zorientowana jest głównie na rynek krajowy. Konsumpcja drobiu stanowi obecnie ok. 23% ogólnego spożycia mięsa i wynosi 14 kg na 1 mieszkańca. Dalszy jej wzrost zależy od rozwoju spożycia i eksportu. Zwolnienie części popytu na wołowinę w związku z BSE może spowodować pewien wzrost konsumpcji drobiu mimo wyższych cen. Do 2005 r. spożycie może wzrosnąć do 17-18 kg na 1 mieszkańca. Eksport będzie prawdopodobnie zbliżony do poziomu z dwóch ostatnich lat i wyniesie 45-50 tys. t.
EN
Poultry sector has gained in importance on the meat market in Poland. Production is mainly domestically oriented. The share of poultry meat consumption in total meat consumption comprises ca 23 per cent and amounts to 14 kg per capita per year. Its further increase depends first of all on the rise in consumption and exports. Part of demand shifted from beef to poultry because of the BSE shock which brought about some increase in poultry meat consumption j despite price growth. It is likely to amount to 17-18 kg per capita in 2005. Exports will probably be very similar to that of the last two years, i i.e. 45-50 thousand tons.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

02

Opis fizyczny

s.18-19,fot.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej, ul.Swietokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f5e52d50-a65e-4a75-a711-b91f1791277a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.