PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 05 |

Tytuł artykułu

Napoje bezlaktozowe z permeatu mleka

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Permeat z mleka, uzyskany w procesie ultrafiltracji, pozbawiony jest wyraźnego posmaku serwatkowego, co bardzo korzystnie wpływa na jakość otrzymywanych napojów. Jednak permeat mleka (lub serwatki) zawiera okolo 4,5% laktozy, która jest przyczyną problemów w przypadku jej nietolerancji. Celem pracy było otrzymywanie napojów z wykorzystaniem permeatu mleka z laktozą lub po jej enzymatycznym rozkładzie.
EN
The UF milk permeates are devoid the distinct acid whey odour and are good raw material for making beverages. However the UF milk permeate (or whey permeate) contains ca 4,5% of lactose, which causes gastrointestinal disturbances for lactose intolerant people. The aim of this work was to obtain the beverages with milk permeate with or without lactose.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

05

Opis fizyczny

s.52-53,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
  • Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Kozikowski W., Przybyłowicz K.: 1994. Zdrowotne problemy spożywania mleka krowiego. „Przegląd Mleczarski", 9, 228.
  • [2] Kravchenko E.F.: 1988. Whey beverages. Biulletin of the IDF, 233, 61.
  • [3] Matthews C.: 1995. New age beverages. IFI, 29.
  • [4] Popko R.: 1992. Światowe tendencje wykorzystania serwatki. „Przegląd Mleczarski", 1992, 8, 188.
  • [5] Sienkiewicz M.: 1990. Perspektywy zastosowania technik membranowych w przemyśle spożywczym. „Przegląd Mleczarski", 2, 27.
  • [6] Tuohy J.J., Fitzgerald A., Nash P: 1990. Utilisation of whey as a beverage. New whey- based fruit juice to be lunched in Ireland. Farm and Food Research, 4(19), 8.
  • [7] Zadow J.G.: 1988. Fermentation of whey and permeate. Biulletin of the IDF, 233, 53.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f536ea26-74b2-4728-9972-df261f776f10
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.