PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 02 | 2 |

Tytuł artykułu

Komputerowa symulacja wlasciwosci cieplnych materialow i produktow spozywczych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono sposób postępowania przy stosowaniu numerycznej metody przewidywania przebiegu zmian właściwości cieplnych żywności w funkcji temperatury. Dokładność metody sprawdzono stosując publikowane dane doświadczalne uzyskane przy rozmrażaniu ryb.
EN
The paper discusses a computer-aided method for the prediction of thermal properties of foods based on application ofcontml volume enthalpy. The accuracy of the proposed method was validated using published experimental data for thawing of fish.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

2

Opis fizyczny

s.7-13,tab,wykr,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza,Szczecin
autor

Bibliografia

  • 1. Kawka T., Miklewski A.: Wybór metody numerycznego rozwiązania nieliniowych zagadnień różnicowych cząstkowych przewodzenia ciepła stosowanych w technologii żywności, Zesz. Nauk. AR Szczecin 1992, nr 150, s. 67-80
  • 2. Kozioł J., Skorek J.: Zastosowanie metod numerycznych do analizy procesu zamrażania i rozmrażania żywności, Konf. Nauk. Tech. Chłodnictwo w produkcji i przechowywaniu żywności, Poznań 1992.
  • 3. Modelowanie numeryczne pól temperatury, Pr. zb. pod red. J. Szarguta. WNT. Warszawa 1992
  • 4. Riedel L.: Kalorimetrischhe Untersuchungen über das Gefrieren von Seefischen, Kältetechnik 1956, nr 12, s. 374-377
  • 5. Riedel L.: Enthalpie-Konzenlrations-Diagramm für das Fleisch von mageren Seefischen, Kältetechnik 1960, nr 4, DKV-Arbeitsblatt, s. 8-18
  • 6. Dobrzycki J. H.: Bazy danych żywności, Przem. Spoż. 1991, nr 1, s. 3-8
  • 7. Jankowski T.: Modele właściwości fizycznych artykułów żywnościowych, Przem. Spoż. 1989, nr 9/10, s. 234-237
  • 8. Heldman D. R., Singh R.P.: Food Process Engineering, AVI Pub. Com. Inc., Westport 1981
  • 9. Miles C. A., van Beek G., Veerkamp C.H.: Calculation of thermophysical properties of foods, (In) Properties of Foods, Ed. Jowitt Applied Sc. Physical Pub, London 1983
  • 10. Choi Y., Okos M. R.: Effect of temperature and composition on the thermal properties of foods, (In) Food Engineering and Process Applications, Elsevier Applied Sc. Pub., New York 1984
  • 11. Schwartzberg H. G.: Effective heat capacities for the freezing and thawing of foods, Biulletin IIR, Annexe 1977-1, s. 303-310
  • 12. Voller V., Cross M.: Application of control volume enthalpy methods in the solution of Steffan problems, (In) Computational Techniques in Heat Transfer. Ed. R. W. Lewis. Pineridge Press, Swansea 1985
  • 13. Chen C. S.: Effective molecular weight of aqueous solutions and liquid foods calculated from the freezing point depression, J. Food Sc. 1986, nr 6, s. 1537-1539, 1553
  • 14. Chen C. S.: Prediction and correlation of freezing poit depression of aqueous solutions, Trans. ASAE 1987, s. 1176-1178
  • 15. Mannapperuma J. D., Singh R. P.: Prediction of freezing and thawing times of foods using a numerical method based on enthalpy formulation, J. Food Sc. 1988, nr 2, s. 6626-630
  • 16. Murakami E. G., Okos M. R.: Measurement and prediction of thermal properties of foods. (In) Food Properties and Computer-Aided Engineering of Food Processing Systems. A NATO Advanced Research Workshop (in Porto), Kluewer Pub. Co. Amsterdam 1989
  • 17. Pham Q. T.: Calculation of bound water in frozen foods, J. Food Sc. 1987, s. 210-212
  • 18. Pham Q. T., Willix J.: Thermal conductivity of fresh lamb meat, offals and fat in the range -40 to +30°C: Measurements and correlations, J. Food Sc. 1989, s. 508-515
  • 19. Levy F. L.: A modified Maxwell-Eucken equation for calculating the thermal conductivity of two- component solutions or mixtures, Int. J. Refrig, 1981, nr 4, s. 223-232
  • 20. Levy F. L.: Calculating the thermal conductivity of meat and fish in the freezing range, Int. J. Refrig, 1982, nr 3, s. 149-154
  • 21. Kluza F.: Ocena temperatury krioskopowej produktów rolniczych i żywnościowych, XIX Sesja Nauk. KTiCHŻ PAN, Szczecin 1988
  • 22. Heldman D. R.: Computer simulation of ice cream freezing, Bulletin IIR. Annexe 1974, s. 29-33
  • 23. Kawka T.: Studium porównawcze zastosowania metod numerycznych dla symulacji procesu rozmrażania żywności, Zesz. Nauk. AR Szczecin 1992, nr 150, s. 81-90

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f2596752-de3d-4e68-af5d-1a0252a0eda0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.