Przedstawiono sposób postępowania przy stosowaniu numerycznej metody przewidywania przebiegu zmian właściwości cieplnych żywności w funkcji temperatury. Dokładność metody sprawdzono stosując publikowane dane doświadczalne uzyskane przy rozmrażaniu ryb.
EN
The paper discusses a computer-aided method for the prediction of thermal properties of foods based on application ofcontml volume enthalpy. The accuracy of the proposed method was validated using published experimental data for thawing of fish.
1. Kawka T., Miklewski A.: Wybór metody numerycznego rozwiązania nieliniowych zagadnień różnicowych cząstkowych przewodzenia ciepła stosowanych w technologii żywności, Zesz. Nauk. AR Szczecin 1992, nr 150, s. 67-80
2. Kozioł J., Skorek J.: Zastosowanie metod numerycznych do analizy procesu zamrażania i rozmrażania żywności, Konf. Nauk. Tech. Chłodnictwo w produkcji i przechowywaniu żywności, Poznań 1992.
3. Modelowanie numeryczne pól temperatury, Pr. zb. pod red. J. Szarguta. WNT. Warszawa 1992
4. Riedel L.: Kalorimetrischhe Untersuchungen über das Gefrieren von Seefischen, Kältetechnik 1956, nr 12, s. 374-377
5. Riedel L.: Enthalpie-Konzenlrations-Diagramm für das Fleisch von mageren Seefischen, Kältetechnik 1960, nr 4, DKV-Arbeitsblatt, s. 8-18
6. Dobrzycki J. H.: Bazy danych żywności, Przem. Spoż. 1991, nr 1, s. 3-8
7. Jankowski T.: Modele właściwości fizycznych artykułów żywnościowych, Przem. Spoż. 1989, nr 9/10, s. 234-237
8. Heldman D. R., Singh R.P.: Food Process Engineering, AVI Pub. Com. Inc., Westport 1981
9. Miles C. A., van Beek G., Veerkamp C.H.: Calculation of thermophysical properties of foods, (In) Properties of Foods, Ed. Jowitt Applied Sc. Physical Pub, London 1983
10. Choi Y., Okos M. R.: Effect of temperature and composition on the thermal properties of foods, (In) Food Engineering and Process Applications, Elsevier Applied Sc. Pub., New York 1984
11. Schwartzberg H. G.: Effective heat capacities for the freezing and thawing of foods, Biulletin IIR, Annexe 1977-1, s. 303-310
12. Voller V., Cross M.: Application of control volume enthalpy methods in the solution of Steffan problems, (In) Computational Techniques in Heat Transfer. Ed. R. W. Lewis. Pineridge Press, Swansea 1985
13. Chen C. S.: Effective molecular weight of aqueous solutions and liquid foods calculated from the freezing point depression, J. Food Sc. 1986, nr 6, s. 1537-1539, 1553
14. Chen C. S.: Prediction and correlation of freezing poit depression of aqueous solutions, Trans. ASAE 1987, s. 1176-1178
15. Mannapperuma J. D., Singh R. P.: Prediction of freezing and thawing times of foods using a numerical method based on enthalpy formulation, J. Food Sc. 1988, nr 2, s. 6626-630
16. Murakami E. G., Okos M. R.: Measurement and prediction of thermal properties of foods. (In) Food Properties and Computer-Aided Engineering of Food Processing Systems. A NATO Advanced Research Workshop (in Porto), Kluewer Pub. Co. Amsterdam 1989
17. Pham Q. T.: Calculation of bound water in frozen foods, J. Food Sc. 1987, s. 210-212
18. Pham Q. T., Willix J.: Thermal conductivity of fresh lamb meat, offals and fat in the range -40 to +30°C: Measurements and correlations, J. Food Sc. 1989, s. 508-515
19. Levy F. L.: A modified Maxwell-Eucken equation for calculating the thermal conductivity of two- component solutions or mixtures, Int. J. Refrig, 1981, nr 4, s. 223-232
20. Levy F. L.: Calculating the thermal conductivity of meat and fish in the freezing range, Int. J. Refrig, 1982, nr 3, s. 149-154
21. Kluza F.: Ocena temperatury krioskopowej produktów rolniczych i żywnościowych, XIX Sesja Nauk. KTiCHŻ PAN, Szczecin 1988
22. Heldman D. R.: Computer simulation of ice cream freezing, Bulletin IIR. Annexe 1974, s. 29-33
23. Kawka T.: Studium porównawcze zastosowania metod numerycznych dla symulacji procesu rozmrażania żywności, Zesz. Nauk. AR Szczecin 1992, nr 150, s. 81-90