PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Analiza stanu produkcji ziemniaka jadalnego w rejonie Siedlec

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Materiał do analizy aktualnego poziomu produkcji ziemniaka jadalnego stanowiły badania ankietowe, przeprowadzone w 120 gospodarstwach rolnych, położonych na terenie powiatu siedleckiego, zajmujących się towarową produkcją ziemniaka jadalnego. Zebrany materiał dotyczący 2004 roku został poddany analizie statystycznej, która pozwoliła określić zależności i zjawiska zachodzące w sferze produkcji ziemniaka. W analizowanych gospodarstwach ziemniaki jadalne uprawiane były na średniej powierzchni 2,15 hektara, a ich udział w strukturze zasiewów był wyższy niż w kraju, jednak w najbliższym czasie należy oczekiwać tendencji spadkowej, ponieważ prawie połowa rolników zamierza ograniczyć areał uprawy ziemniaka. Kwalifikowany materiał sadzeniakowy stosowało 73,3% rolników objętych badaniami. Uprawiali oni najczęściej kilka odmian, chcąc w ten sposób dostosować asortyment do jak największej liczby konsumentów. Badania wykazały, że plon ziemniaka wczesnego w istotny sposób modyfikowały: opóźnienie terminu sadzenia, odległość bulw w rzędzie, liczba zabiegów chemicznych, nawożenie N i P oraz łącznie NPK, a także opóźnienie terminu zbioru. Wykazano również istotne zależności pomiędzy plonem ziemniaka późnego a gęstością sadzenia, nawożeniem P i K oraz łącznie NPK. Rolnicy, którzy posiadali większe plantacje ziemniaka, stosowali staranniejszą agrotechnikę, dzięki której uzyskiwali wyższe plony bulw.
EN
Analysis of the current level of table potato production was based on the survey carried out on 120 farms located in the area of Siedlce community; their activity was focused mainly on table potato production. Collected data referring to the year 2004 were analysed statistically, what enabled to determine the relationships and phenomena occurring in the field of potato production. Table potatoes were cultivated on examined farms on average area of 2.15 ha and their share in cropping structure was higher in comparison with the whole country. However, in the nearest future, a dropping tendency should be expected as almost half of the farmers intend to reduce the area of potato cultivation. Qualified seed potatoes were used by 73.3% farmers under study. Most frequently they cultivated a few cultivars, to adjust their produce to the requirements of largest number of consumers. The survey revealed that early potato tuber yield was significantly modified by: delaying planting time, tuber spacing in the row, number of chemical treatments, N, P and combined NPK fertilization and delaying the harvest time. Significant relationships were also found between late potato yield and planting density, P, K and combined NPK fertilization. The farmers growing potatoes on larger areas applied cultivation practices more carefully and - as a result - they obtained higher tuber yields.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.491-502,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • Bombik A., Stopa D., Rymuza K. 2004. Przyrodnicze i agrotechniczne możliwości uprawy ziemniaka w rejonie Siedlec. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 201-208.
  • Bombik A., Wolska A. 2004. Wybrane czynniki kształtujące efekt ekonomiczny produkcji ziemniaka. Acta Sci. Pol., Oecon. 3(2): 17-26.
  • Chotkowski J. 2000. Technologiczne i rynkowe czynniki opłacalności produkcji ziemniaków. Zag. Ekon. Rol. 2-3: 48-59.
  • Chotkowski J. 2002. Kierunki działalności biznesowej grup producentów ziemniaków. Zag. Doradz. Rol. 1: 72-80.
  • Chotkowski J. 2003. Rynkowe uwarunkowania rozwoju nasiennictwa ziemniaka. Post. Nauk Rol. 1: 65-79.
  • Frenkel I.1999. Struktura społeczno-demograficzna gospodarstw rolnych i jej wpływ na procesy restrukturyzacji rolnictwa, wybrane zagadnienia. Rocz. AR Poznań, Roln. 53: 29-80.
  • GUS 1996, 2002, 2004, 2005. Główny Urząd Statystyczny .
  • Jabłoński K. 2004. Uprawa bardzo wczesnych odmian ziemniaka Bard i Lord w warunkach glebowo-klimatycznych Pomorza. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 243-252.
  • Kołpak R., Byszewska-Wzorek A. 1982. Wpływ nawożenia i form nawozów na jakość konsumpcyjną i skład chemiczny bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 236: 243-253.
  • Kowalczyk S. 2001. Uwanmkowania tynkowe a stan technologii produkcji ziemniaków. Zag. Ekon. Rol. 6(287): 54-66.
  • Nowacki W. 2000. Uwarunkowania strukturalno-ekonomiczne i rynkowe produkcji i przechowalnictwa ziemniaka jadalnego w Polsce, przegląd piśmiennictwa i wyniki badań własnych. Biul. IHAR 213: 5-17.
  • Oktaba W. 2000. Elementy statystyki matematycznej i metodyka doświadczalnictwa. Wydaw. AR, Lublin: 310 ss.
  • Olejniczak W. 2004. Czy polskie rolnictwo sprosta konkurencji unijnego rynku? Biul. Inf. 9(159): 2-10 <http:\\www.arr.gov.pl\>.
  • Opaliński C. 1998 Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską, psychiczne i strukturalne bariety oraz możliwe korzyści. Post. Nauk Rol. 3: 99 - 111.
  • Rembeza J. 1998. Czynniki zwiększania efektywności nasiennictwa ziemniaka. Konf. nauk. „Ekonomika technologii produkcji roślinnej”. IHAR, Bonin: 111-115.
  • Roztropowicz S., Szutkowska M. 1997. Technologia uprawy ziemniaków do bezpośredniego spożycia i na ważniejsze przetwoiy spożywcze, w: Produkcja ziemniaków. Technologia - ekonomika - marketing. J. Chotkowski (red.). Wydaw. IHAR, Bonin: 100-109.
  • Sobczyk M. 2000. Statystyka. Wydaw. Nauk. PWN: 360 ss.
  • Szuk T. 2004. Pracochłonność dla wybranych upraw w gospodarstwach indywidualnych Dolnego Śląska. Acta Sci. Pol., Oecon. 3(2): 121-130.
  • Tarant Sz. 2002. Przystosowanie się producentów ziemniaków jadalnych do wymagań handlu i konsumentów. Rocz. AR w Poznaniu, Ekon. 1: 205-218.
  • Trętowski J., Wójcik A.R. 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSRP, Siedlce: 540 ss.
  • Wadas W., Jabłońska-Ceglarek R., Kosterna E. 2003. Opłacalność produkcji ziemniaka na wczesny zbiór w rejonie Siedlec. Acta Sci. Pol., Agric. 2(1): 91-101.
  • Wicki L. 2002. Regionalne zróżnicowanie technologii i produkcji ziemniaków w Polsce. Post. Nauk Rol. 2: 147-150.
  • Wierzbicka A., Lis B. 2002. Optymalizacja nawożenia azotem wczesnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 203-212.
  • Wierzejska-Bujakowska A. 1996. Potrzeby nawozowe wczesnych odmian ziemniaka w stosunku do azotu. Biul. Inst. Ziem. 47: 99-109.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków ptzeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239-251.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f230f583-130f-4e87-a9ed-eeefe61ad910
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.