PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 12 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie ultradzwiekow w analizie fizykochemicznej mleka

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono podstawy zastosowania ultradźwięków w analizie żywności oraz oceniono przydatność aparatu ultradźwiękowego Ekomilk do oznaczania cech fizykochemicznych mleka. Wykazano, że aparat zapewnia dobrą dokładność i precyzję oznaczania w mleku zawartości tłuszczu, suchej substancji beztłuszczowej (s.s.b.) i gęstości, natomiast dokładność oznaczania zawartości białka jest zbyt niska. Aparat pozwala wykrywać obecność obcej wody w mleku na podstawie spadku zawartości s.s.b. poniżej 8,5%.
EN
The principles of ultrasound application in food analysis were briefly reviewed and the applicability of ultrasonic apparatus Ekomilk for physico-chemical milk analysis was evaluated. It was ascertained that the apparatus enables determination of fat and non-fat-solids contents as well as density of milk with good accuracy and precision. However the accuracy of protein content determination is quite low. The apparatus is also suitable for detection of extraneous water in milk basing on the drop of solids-non-fat content below 8,5%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

12

Opis fizyczny

s.10-12,14,16,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Biotechnologii Mleka, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Zakład Biotechnologii Mleka, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Zakład Biotechnologii Mleka, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Zakład Biotechnologii Mleka, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Brusilowskij L. P., Fetisow E. A., Szidlowskaja W. P.: 1998. Pribory kontrolja sostawa i kaciestwa mołoka. Mołocznaja Promyszliennost, (1), 22.
  • [2] Buckin V., Smyth C.: 2002. Making waves. Dairy Industries International, 67, (7), 15.
  • [3] IDF Standard 135B: 1991. Precision characteristics of analytical methods.
  • [4] IDF Standard 141 A: 1990. Guide for the operation of mid-infra red instruments.
  • [5] McClements D.J.:1995. Advances in the application of ultrasound in food analysis and processing. Trends in Food Science and Technology, (6), 293.
  • [6] Pilawski A.: 1977. Podstawy biofizyki. PZWL, Warszawa, 280.
  • [7] Saggin R.,Coupland J.N.: 2001. Non-contact ultrasonic measurements in food materials. Food Research International (34), 868.
  • [8] Śliwiński A.: 2001. Ultradźwięki i ich zastosowania. WNT, Warszawa, 11,350.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f1892a22-3c04-44ae-b7d3-eb5339142e8b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.