PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 06 | 2 |

Tytuł artykułu

Effects of dietary modified fish meal [MFM] on physicochemical and sensory properties of pig loin

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Modified fish meal (MFM) produced from liquid wastes obtained during commercial fish processing (with the addition of wheat bran) contains 25% of total protein and 24.5% of crude fat. The fattening pigs were fed MFM (10% of the content of mixture) from 30 kg to ca. 80 kg body weight, and next in the fattening phase from 80 to 100 kg, MFM was substituted for meat meal (group II) or extracted soybean meal (group III). The control group (I) was fed a mixture containing 5% of meat meal. The pigs when they reached about 100 kg were slaughtered and dissected (8 fatteners from each group). The samples of loin ( muscle longissimus) were taken for sensory and physicochemical assessment, including the analysis of dry matter, protein, fat and cholesterol content and also of fatty acids profile.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/series/volume6/issue2/animal/art-11.html

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Wroclaw, Chelmonskiego 38C, 51-630 Wroclaw, Poland
autor

Bibliografia

  • Ahn R.G., Lutz S., Sim J.S., 1996. Effects of dietary a-linolenic acid on the fatty composition storage stability and sensory characteristic of pork loin. Meat Sci. 43, 291-299
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Arlington, Virginia, USA.
  • Brychni E.A., Kjos N.P., Ofstad R., Hunt M., 2002. Polyunsaturated fat and fish oil in diets for growing-finishing pigs: effects on fatty acid composition and meat, fat and sausage quality. Meat Sci. 62, 1-8.
  • Barowicz T., Pietras M., 1998. Wpływ źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych w dawce pokarmowej oraz płci zwierząt na wybrane wskaźniki lipidowe krwi i w mięśniu najdłuższym u tuczników [Effect of dietary source of UFA and sex of animals on some lipid indices of blood of the longissimus dorsi muscle in pigs]. Rocz. Nauk. Zootech. 25, 3, 83-97 [in Polish].
  • Barowicz T., Brzóska F., Pietras M., 2000. Hipocholesterolemiczny wpływ tłuszczu paszowego w postaci soli wapniowych tłuszczowych oleju lnianego i tłuszczu utylizacyjnego w diecie tuczników [Hypocholesterolemic effect of dietary fat in form of linseed oil and blended fat in diets of growing pigs]. Medycyna Wet. 56, 11, 746-749 [in Polish].
  • Baryłko-Pikielna N., 1997. Zastosowanie analizy sensorycznej w technologii gastronomicznej [The use of sensoric analysis in gastronomic technology]. WNT, Warszawa [in Polish].
  • Busboom J.R., Rule D.C., Colin D., Heald T., Mazhar A., 1991. Growth, carcass characteristics and lipid composition of adipose tissue and muscle of pigs fed canola. J. Anim. Sci. 69, 1101-1108.
  • Cunnane S.C., Stitt P.A., Ganguli S., Armstrong J.K., 1990. Raised omega-3 fatty acid levels in pigs fed flax. Can. J. Anim. Sci. 70, 251-262.
  • Dobrzański Z., Jamroz D., Usydus Z., Trziszka T., 2003. Wpływ mączki rybnej modyfikowanej na efektywność odchowu kurcząt brojlerów i cechy jakościowe ich mięsa [Effects of modified dietary fishmeal on broiler performance and meat quality.] Medycyna Wet. 59, 8, 702-705 [in Polish].
  • Dobrzański Z., Bykowski P., Kołacz R., Iwaniuk Z., Usydus Z., 2002. Skład chemiczny modyfikowanej mączki rybnej [Chemical composition of modified fish meal]. Medycyna Wet. 58, 1, 63-67 [in Polish].
  • Folch J., Lees M., Stanley G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and the purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 22, 497-509.
  • Grela E., 1993. Wpływ rodzaju tłuszczu i dodatku witaminy E w żywieniu świń na wzrost zwierząt, zawartość alfa-tokoferolu i cholesterolu w niektórych tkankach oraz skład kwasów tłuszczowych w słoninie [The effect of kinds of dietary fat and vitamin E in pig diet on the growth, concentrations of alpha-tocoferol and cholesterol in some tissues and composition of fatty acids in pork fat]. Ann. Univ. M. Curie-Skłodowska, Sect. EE, 11, 259-266 [in Polish].
  • Hertzman C., Goransson C., Ruderus H., 1988.Influence of fish meal, rape seed and rape seed meal in the feed on the fatty acid composition and storage of porcine body fat. Meat Sci. 23, 37-53.
  • Irie M; Sakimoto M., 1992. Fat characteristics of pigs fed fish oil containing eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. J. Anim. Sci. 70, 2, 470-477.
  • Ishida M; Konno Y; Suzuki K; Ogawa Y, Abe H., 1996. The effects of fish oil-enriched with n-3 polyunsaturated fatty acids on lipids and tasty compounds of pork loin. J. Jap. Soc. Food Sci. Technol. 43, 11, 1219-1226.
  • Kjos N.P., Skrede A., Overland M., 1999. Effect of dietary fish silage and fish fat on growth performance and sensory quality of growing-finishing pigs. Can. J. Anim. Sci. 79, 139-147.
  • Kolanowski W., Świderski F., 1999. Nowy środek spożywczy zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, EPA, DHA - jakość sensoryczna oraz możliwości uzupełnienia diety [The new foodstuff containing polyunsaturated fatty acids n-3, EPA, DHA - sensory quality and possibilities of diet supplementation] Rocz. PZH, 50, 4, 427-434 [in Polish].
  • Koreleski J., Świątkiewicz Z., Bykowski P., 1997. Zastosowanie pasz roślinnych wzbogaconych odpadami rybnymi w żywieniu kurcząt brojlerów [Feeding broiler chickens with plant feeds supplemented with fish waste]. Rocz. Nauk. Zootech. 24, 4, 213-240 [in Polish].
  • Koreleski J., Kuchta M., Bykowski P., Sieradzka A., 1998. Koncentraty roślinno rybne w żywieniu kur niosek jaj spożywczych [The plant-fish concentrates in the feeding of laying hens]. Rocz. Nauk. Zootech. 25, 3, 137-151 [in Polish].
  • Korniewicz D., Dobrzański Z., Kołacz R., Tronina S., Korniewicz A., Czarnik-Matusewicz H., 2000. Rybny koncentrat tłuszczowo-mineralny (RKT-M) w żywieniu tuczników [Fish mineral-fat concentrate (RKT-M) in fattening pig nutrition]. Rocz. Nauk. Zootech. 27, 3, 143-160 [in Polish].
  • Korniewicz A., Dobrzański Z., Kołacz R., Korniewicz D., Usydus Z., 2002. Usefulness of modified fish meal (MFM) in feeding of fattening pigs. Ann. Anim. Sci. 2, 2, 139-148 [in Polish].
  • Korniewicz D., Dobrzański Z., Kołacz R., Korniewicz A., Bykowski P., 2002. Effect of dietary fish oil on fattening performance of pigs. Ann. Anim. Sci. 2, 1, 159-170 [in Polish].
  • Leskanich C.O., Noble R.C., 1997. Manipulation of the n-3 polyunsaturated fatty acid composition avian eggs and meat. World’s Poult. Sci. 53, 2, 155-183.
  • Normy Żywienia Świń. Wartość pokarmowa pasz. 1993 [Pigs Feeding Standards. Nutrition value of fodders]. IFiŻZ PAN, Jabłonna, Omnitech Press Warszawa [in Polish].
  • Overland M., Taugbol O., Haug A., Sundstol E., 1996. Effect of fish oil on growth performance, carcass characteristics, sensory parameters, and fatty acid composition in pigs. Acta Agric.Scan. Sect. Anim Sci. 46, 1, 11-17.
  • Sawosz E., Chachułowa J., Fiedorowicz S., Lechowski L., Kleczkowski M., 2000. Efektywność odłożenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z paszy w tkance mięśnia Longissimus dorsi tuczników [Deposition efficiency of dietary PUFA in Longissimus dorsi muscle of fatteners]. Rocz. Nauk. Zootech. supl. 8, 66-71 [in Polish].
  • Shantha N.C., Napolitano G.E., 1992. Gas chromatography of fatty acids. J. Chromatogr. 624, 37-51.
  • Treberg J.R., Dziedzic W.R., 2002 .Elevated levels of trimethyleamine oxide in deep-sea fish. Evidence for synthesis intertissue physiological importance. J. Exp. Zool. 293, 39-45
  • Urbańczyk J., Hanczakowska E., Świątkiewicz M., Jurkiewicz A., Borowski L., 1997. Koncentraty roślinno-rybne w żywieniu tuczników [The plant-fish concentrates in the feeding of fattening pigs]. Biul. Nauk. Przem. Pasz. 36, 3- 4, 69-78 [in Polish].
  • Usydus Z., Bykowski P., 1998. The utilization of waste and raw materials contained in wastewater from the fish processing industry. Bull. Sea Fish. Inst. 1, 143, 17-29.
  • Usydus Z., Bykowski P., 1998. Treatment of wastewater from the fish processing factories. Bull. Sea Fish. Inst. 1, 143, 73-85.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f1262bb2-9a90-4e38-95de-b7a12fe3a95d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.