PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena prasowych reklam zywnosci

Warianty tytułu

EN
Estimation of food advertising in press

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Reklama prasowa jest uważana za ważny środek reklamowy na rynku produktów spożywczych. Jej zaletą jest możliwość szybkiego przekazywania informacji oraz docierania do ściśle określonej grupy odbiorców, co zwiększa jej efektywność. Poszczególne tytuły prasy różnią się pod względem możliwości wykorzystania ich do celów reklamy żywności, m.in. dlatego, że skierowane są do różnych grup odbiorców, z powodu kosztów zamieszczania w nich reklam, itd. Celem zrealizowanych badań była ilościowa i jakościowa ocena reklam żywności prezentowanych w wybranych tytułach prasy. Z przeprowadzonej analizy wynika, że reklama prasowa żywności jest mało popularna, gdyż reklamy żywności stanowiły 5,1% ogółu reklam, a wspólnie z reklamami suplementów żywności 8,6%. Oceniane kategorie prasy istotnie różniły się pod względem zamieszczanych w nich reklam żywności - reklamy produktów żywnościowych najczęściej zamieszczane były w prasie kobiecej, nie pojawiały się natomiast wśród tytułów skierowanych do młodzieży. Znaczna część produktów żywnościowych reklamowanych w prasie nie należała do produktów zalecanych w prawidłowej diecie.
EN
Press is an important advertising vehicle on food market. The advantage of press advertising is a possibility of quick delivering of information and reaching the definite groups of receivers. The press titles differ in respect of possibilities of using them in food advertising, for example: because of definite groups of receivers, of costs of placing advertisements, etc. The aim of investigations was both quantitative and qualitative estimation of food advertising presented in selected titles of press. From the results of the analysis it follows that food advertising in press is not very popular. Food advertising constituted only 5.1% of all adverts. It reached 8.6% together with food supplements ads. The particular categories of press indeed differed in respect of food advertising. They were most often placed in women’s press, did not appear instead among titles directed to young people. Considerable part of food advertised in press did not belong to products recommended in correct diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

s.123-132,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Bajka Z., 1996. Polacy a reklama. Aida Media, 4, 40.
  • Berbeka J., 1999. Płeć a zachowania konsumentów. Mark. Prakt., 1, 35.
  • Dudkiewicz M., 1998. Co Polacy myślą o reklamie. Marketing Serwis, 2, 2.
  • Górska-Warsewicz H., 1997. Ocena wpływu postępowania konsumenta na rynku mleka i jego przetworów. Pr. dokt. Kat. Ekon. Konsum. Gosp. Dom., SGGW Warszawa.
  • Hill J.M., Radimer K.L., 1996. Health and Nutrition messages in food advertisements: a comparative content analysis of young and mature women’s magazines. J. Nutr. Educ., 28, 6, 313.
  • Inglik-Dziąg D., 2000. Jak skonstruować skuteczny przekaz reklamowy. Mark. Rynek, 11, 36.
  • Jeżewska-Zychowicz M., 1998. Czynniki warunkujące współczesne zachowania żywieniowe w opinii kobiet. Żyw. Człow. Metab., 4, 379.
  • Kall J., 1995. Reklama. PWE Warszawa.
  • Kędzior Z., 1996. Jak postępuje konsument na rynku. Aida Media, 2, 18.
  • Kieżel E., 1994. Mechanizm podejmowania decyzji w wielkomiejskich gospodarstwach domowych. Gospod. Dom. Kraju Świecie, 1, 23.
  • Kos C., Szwacka-Salmonowicz J., 1997. Marketing produktów żywnościowych. PWRiL Warszawa.
  • Kotler Ph., 1994. Marketing - analiza, planowanie, wdrażanie, kontrola. Wyd. Geberthner i S-ka Warszawa.
  • Kowalczuk I., 1998. Zachowania konsumentów a działalność marketingowa przedsiębiorstw na rynku soków. Pr. dokt. Kat. Ekon. Konsum. Gosp. Dom., SGGW Warszawa.
  • Kramer T., 2000. Podstawy marketingu. PWE Warszawa.
  • Maison D., 1996. Dlaczego robi się reklamy? Mark. Rynek, 6, 25.
  • Maison D., 1997. Uleganie reklamie. Mark. Rynek, 5, 30.
  • Maślanka J., 1976. Encyklopedia wiedzy o prasie. Zakład Narodowy im. Ossolińskich Wrocław.
  • Mazurek-Łopacińska K., 1997. Zachowania nabywców jako podstawa strategii marketingowej. Wyd. AE Wrocław.
  • Ozimek I., 1997. Uwarunkowania wyboru żywności przez konsumentów w okresie przekształceń rynkowych. Pr. dokt. Kat. Ekon. Konsum. Gosp. Dom., SGGW Warszawa.
  • Rejman K., 1998. Ocena zmian na rynku i w konsumpcji tłuszczów w Polsce w latach 90. a poziom ekonomiczny ludności. Pr. dokt. Kat. Ekon. Konsum. Gosp. Dom., SGGW Warszawa.
  • Sztucki T., 1995. Promocja: sztuka pozyskiwania nabywców. Wyd. PLACET Warszawa.
  • Świątkowska M., 2000. Wpływ reklamy na postawy i zachowania konsumentów na rynku produktów spożywczych w Polsce. Pr. dokt. Kat. Organ. Ekon. Konsum., SGGW Warszawa.
  • Świątkowska M., Berger S., 2001. Reklama żywności jako narzędzie kształtowania postaw konsumentów i rynku produktów spożywczych. Wyd. SGGW Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f0ace744-15e2-4ab6-9045-8406e7cc48bb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.