PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 36 | Supl. |

Tytuł artykułu

Wartosc odzywcza wybranych nasion oraz innych dodatkow uzywanych do wyrobu pieczywa, produktow zbozowych oraz cukierniczych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, popiołu oraz wody w składnikach codziennej diety takich jak mak, otręby, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, kminek, orzechy włoskie i laskowe, soja, słonecznik oraz dynia. Z uzyskanych danych wynika, że produkty te dodawane do pieczywa, produktów zbożowych oraz cukierniczych wzbogacają nie tylko ich walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim odżywcze.
EN
The concentrations of protein, fat, carbohydrates, ash and moisture in seeds and other supplements (poppy, bran, sesame, flax-seed, flaked oats, coraway, walnut, hazelnut, soya bean, sunflower, pumpkin) in bread, corn and confectionery products were determined. Nutrition value of the analyzed products was determined by analytical methods applying in food chemistry. The concentration of the several nutrition supplements in 100 g of the analyzed products and percentage of realization on recommended level of nutritive components in 100 g of the analyzed products for teenagers and adults were determined.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

Opis fizyczny

s.71-76,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, Gdansk
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f07f676b-2080-4942-80b7-6812e0271552
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.