PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 18 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc antyoksydantow w wybranych odmianach czarnych porzeczek pochodzacych z roznych upraw w kontekscie profilaktyki prozdrowotnej

Warianty tytułu

EN
Antioxidant content of severalvarietes of black currant from different cultivation in context of diet-related illnesses prevention

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Owoce czarnej porzeczki są zasobne w liczne związki o charakterze przeciwutleniającym, w tym głównie w -witaminę C, antocyja- ny i związki fenolowe, -wykazujące bardzo istotne znaczenie dla zdrowia człowieka. W artykule przedstawiono -wyniki badań i ana¬liz zawartości tych związków w dziewięciu odmianach porzeczki czarnej, pochodzących z produkcji konwencjonalnej i w czterech odmianach z produkcji ekologicznej. 26 Wśród porzeczek konwencjonalnych odmianami wyróżniającymi się pod -względem zawartości związków bioaktywnych były odmiany Tisel i Ben Alder, natomiast wśród porzeczek z uprawy ekologicznej odmiana Rodknop. Wyniki dotyczące trzech powta¬rzających się w obu systemach uprawy odmian -wykazały, że owoce z produkcji ekologicznej charakteryzowały się istotnie wyższą zawartością związków o charakterze antyoksydacyjnym w porównaniu do owoców wyprodukowanych metodą konwencjonalną. Można zatem polecać czarne porzeczki z upraw ekologicznych jako cenne -wzbogacenie zdrowej diety.
EN
Black currant fruits contain a lot of antioxidant compounds, mostly vitamin C, anthocyanins and flavonols. All of these compounds are very important for human health. The work presents results of content of bioactive compounds in nine cultivars of black currant from conventional cultivation and four cultivars from organic cultivation. Conventional Tisel and Ben Alder cultivars and organic Rodknop cultivar characterized the highest content of bioactive compounds. Obtained results of repeated cultivars from both cultivation systems showed that the content of vitamin C, anthocyanins and flavonols was significantly higher in black currant fruits from organic then conventional cultivation. Therefore black currant from organic cultivation could be recommended as valuable enrichment of healthy diet.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

2

Opis fizyczny

s.26-32,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Anttonen M.J., Karjalainen R.O.: High-Performance Li¬quid Chromatography Analysis of Black Currant (Ribes nigrum L.) Fruit Phenolics Grown either Conventional¬ly or Organically, Journal of Agricul¬tural and Food Chemistry, 2006, 54 (20), 7530-7538.
  • [2] Asami D.K., Hong Y.J., Barrett D.M., Mitchell A.E.: Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry and corn grown using conventional, organic and sustainable agricultural practices, J. Agric. Food Chem., 2003, 51 (5), 2-26.
  • [3] Benbrook Ch.: Elevating Antio¬xidant Levels in Food through Orga¬nic Farming and Food Processing, An Organic Center State of Science Re¬view, 2005. http://organic.insightd. net/reportfiles/Antioxidant_SSR.pdf; Internet, 30.03.2007.
  • [4] Blumberg J., Merrigan K., Chen Ch., Milbury P.: Phytochemicals: From Agricultural Practices to Hu¬man Health, Unpublished data of Friedman School of Nutrition Scien¬ce and Policy, Jean Mayer USDA Human Nutrition Re¬search Center on Aging Lufts University, 2006.
  • [5] Borowska J.: Owoce i warzywa jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 2003, 6, 17-20.
  • [6] Bourne D., Prescott J.: A comparison of the nutritional value, sensory qualities, and food safety of organical¬ly and conventionally produced foods, Critical Rev. in Food Sci. and Nut, 2002, 42 (1), 1-34.
  • [7] Burrows C., Moore P.P.: Genotype x environmental ef¬fects on raspberry fruit quality, Acta Hort., 2002, 585 (2), 467-478.
  • [8] Carbonaro M., Mattera M., Nicoli S., Bergamo P., Cap- pelloni M.: Modulation of antioxidant compounds in organic vs. conventional fruit (peach Prunus persica L., and pear Pyrus communis L.) J. Agric. Food Chem.2002, 50(19), 9-11.
  • [9] Czeczot H:. Flawonoidy - naturalne antyoksydanty w naszej diecie, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2000, XXVII (4), 197-201.
  • [10] Hallmann E., Rembiałkowska E.: Zawartość związków antyoksydacyjnych w wybranych odmianach cebuli z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Journal of research and applications in agricultural engeneering, 2006,51 (2), 42-46.
  • [11] Hallmann E., Rembiałkowska E., Kaproń L.: Zawar¬tość związków bioaktywnych w pomidorach i papryce z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej, (w:) Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie, Monografia PIMR, 2005, T II Poznań.
  • [12] Kalt W., Forney Ch.F., Martin A., Prior R.L.: Antioxi¬dant capacity, vitamin C, phenolics and antocyanins af¬ter freshstorage of small fruits, J. Agric. Food Chem., 1999, 47,4638-4644.
  • [13] Kunachowicz H.: Zawartość niektórych składników od¬żywczych i zanieczyszczeń chemicznych w wybranych warzywach pochodzących z uprawy ekologicznej i kon¬wencjonalnej, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 1993, XX, 4, 189-193.
  • [14] Levite D., Adrian M., Tamm L.: Preliminary results of resveratrol in wine of organic and conventional vine¬yards, Conference Proceedings, 2000, 256-257.
  • [15] Markowski J., Płocharski W.: Przydatność porzeczek czarnych i agrestu do przetwórstwa, Hasło Ogrodnicze, 10, 2003.
  • [16] Mikkonen T.P, Maatta K.R., Hukkanen A.T., Kokko H.I., TórrónenA.R., Karenlampi S.O., KarjalainenR.O.: Flavonal Content Varies among Black Currant Cultivars. J. Agric. Ford Chem., 2001, 49, 3274-3277.
  • [17] Rembiałkowska E:. Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych, Wyd. SGGW Warszawa, 2000.
  • [18] Rembiałkowska E., Adamczyk M., Hallmann E.: Po¬równanie wybranych cech wartości odżywczej jabłek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Bromat. Chem. Toksykol. Suppl., 2004, 201-20.
  • [19] Rubinskiene M., Viskielis P., Jasutiene I., Duchovskis P., Bobinas C.: Changes in biologically active constituents during ripening in Blackcurrants, J. Fruit and Ornamen¬tal Plant Research, 2006, 14 (2), 236-245.
  • [20] Siebeneicher G.W.: Podręcznik rolnictwa ekologiczne¬go, PWN, Warszawa, 1997.
  • [21] Stewart D., Deighton N., Davies H.V.: Antioxidants in soft fruit, 2001 http://www.scri.sari.ac.uk/; Internet, 01.11.2006.
  • [22] Szajdek A., Borowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2004, 4 (44), 36-39.
  • [23] Szkatulska A.: Ekologiczne owoce i warzywa, Zdrowa żywność, zdrowy styl życia, 1997, 1 (35), 31-33.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f074e390-9fa4-4713-8354-2e5d9a2ff153
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.