PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 32 |
Tytuł artykułu

Analiza kosztow jednostkowych przyrostu masy zywca w zaleznosci od udzialu makuchu rzepakowego 00 w zywieniu tucznikow

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The results uf conducted research indicate that the increase in rapesееd cake "00" content, up to the level of 20% did not affect the production results of fattening in a statistically significant way. From the economic perspective, the advisability of fattening pig feeding on rapeseed cake depends on price relations between different groups of production means. Taking into account the fodder prices from 4th quarter of 1994 and daily non-fodder costs equal to PLZ 3000 per head, the 20% increase in rapessed cake content caused a decrease in unit costs concerning weight gains of fattening pigs.
PL
Wyniki badań wykazały, że wzrost udziału makuchu rzepakowego „00" do poziomu 20% nie wpływał w sposób statystycznie istotny na wyniki produkcyjne tuczu. Ekonomiczna celowość skarmiania makuchu rzepakowego zależy od relacji cen poszczególnych grup środków produkcji. Dla cen pasz z IV kwartału 1994 roku oraz kosztów pozapaszowych na poziomie 3000 zł/szt. dziennie wzrost udziału makuchu rzepakowego do 20% powodował obniżeniu kosztu jednostkowego przyrostu masy tuczników.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Opis fizyczny
s.125-133,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor
autor
Bibliografia
  • Bourdon D., Aumaitre A. 1990. Low-glucosinolate rapeseeds and rapeseed meals: effect of technological treatments on chemical composition, digestible energy content and feeing value for growing pigs. Anim. Feed Sci. Technol., 30: 175-191.
  • Buraczewska L., Вuraczewski S., Pastuszewska В., Grala W. 1989 Skład i wartość pokarmowa nasion rzepaku „00" oraz śruty rzepakowej jako składnika uzupełniającego pasze w białko i aminokwasy niezbędne. Biuletyn IHAR Radzików (wyniki badań za rok 1989). Cz. TI: 363-379.
  • Burgstaller G. 1986. Praktyczne żywienie świń. PWRiL, Warszawa.
  • Castell A.G., 1977. Effects of cultivar on the utilization of ground rapeseed in diets for growing- fmishmgpigs. Can. J. Anim. Sci., 57(1): 111-120.
  • Fernandez J.A., Just A., Jørgensen H. 1989. Fodermidlernes vaerdil til svin. 12. Fodermidlernes fordøejelighed of indhold af omsaettelig energi. Stalens Husdyrbrugsforszg. Medd. 301, Copenhagen, 4pp.
  • Frankiewicz А., Роtkanski A., Krajna A. 1993. Wpływ stosowania wytłoków rzepakowych i tłuszczu porafinacyjnego w mieszankach na wyniki tuczu trzody chlewnej. Materiały na konferencję naukową Polsko-Сzesko-Słowacką nt. „Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej". Cieszyn: 79.
  • Grosjean F., Fekеtе J., Gatel F. 1989. Utilization of low-glucosinolate fullfat rapesced by weaned piglets and growing-fínishing pigs. 40st Meeating of the EAAP. Dublin, Commission of Nutrition, Session III 21.
  • Hansen V., Smedegard K., Laursen В., Jensen А. 1079. Rapskager som en del af proteintilskudsfoderet til slagtesvin. Statens Husdyrbrugsforsøg, Medd. 286, Copenhagen 4pp.
  • Hartzman С., Goransson L., Ruderus H. 1988. Meat Sci., 23 (1): 37-53.
  • Just A., Jørgensen H., Fernandez J.A., Bech-Andersen S. 1983. The chemical composition, digestibility, energy and protein value of different feedstuff's for pigs. Beretning fra statens Husdyrbrugsforsøg, No 556, Copenhagen.
  • Lipiński K., Tywończuk J., Lewicki Cz., Rapczyńska I., Sobotka W. 1994. Zastosowanie śruty poekstrakcyjnej, wytłoków i nasion rzepaku odmiany Jantar „00" w żywieniu tuczników. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zootechnica, 40: 133.
  • Normy żywienia świń. 1993. Omnitech Press, Warszawa.
  • Podkówka Z. Podkówka W. 1993. Wytłoczyny z nasion rzepaku odmian "00" w żywieniu tuczników. Materiały na konferencję naukową Polsko-Czesko-Słowacką nt. „Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej". Cieszyn: 57.
  • Potkański A., Frankiewicz A., Kubek A. 1994. Wpływ poziomu glikozynolanów w mieszankach pełnodawkowych zawierających nasiona rzepaku na wyniki produkcyjne i niektóre wskaźniki fizjologiczne u tuczników. Materiały na konferencje naukową „Współczesne zasady żywienia Świń", Jabłonna: 134-137.
  • Urbańczyk J., Ryś K., Skrzyński S. 1987. Zastosowanie w tuczu trzody chlewnej nasion oraz poekstrakcyjnej śrutу z rzepaku podwójnie ulepszonego Start "00" i tradycyjnego odmiany Gorczański. Biul. Inf. Przem. Pasz., 3: 15-22.
  • Wetscherek W., Lettner F., Wurzner H. 1988. Rapsexpeller im schweinemastorgänzungsfuttermittel für die Maiskornsilage. Förderungsdienst, 36(9): 260-261.
  • Wetscherek W., Würzner H., Lettner F. 1988. Einsatz von Rapsexpeller in der Schweinemast. Förderungsdienst, 36(9): 264-266.
  • Wiesemüller W., Poppe S., Sieg G., 1974. Untersuchungen zum Aminosäurenbedarf von Mastschweine (Börge). Arch. Tierernährung, 24: 397-419 i 453-477.
  • Ziółkowski Т., Korniewicz A., Czarnik-Matusewicz H., Paleczek B. 1994. Efektywność śruty rzepakowej, nasion rzepaku, tłuszczu zwierzęcego i lizyny w mieszankach dla tuczników. Materiały na konferencję naukową „Współczesne zasady żywienia świń”. Jabłonna, 152-155.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-f03197aa-15e4-4753-b557-5d6efea5e7ae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.