PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 513 |

Tytuł artykułu

Zmiany zawartosci azotu ogolnego, azotanowego i amonowego w masie kompostow z komunalnego osadu sciekowego i wycierki ziemniaczanej podczas rozkladu

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W marcu 2002 r. sporządzono komposty z komunalnego osadu ściekowego i wycierki ziemniaczanej o następującym składzie rzeczowym w przeliczeniu na suchą masę: kompost A - wycierka ziemniaczana (35%), komunalny osad ściekowy (35%), słoma żytnia (30%); kompost B - wycierka ziemniaczana (35%), komunalny osad ściekowy (35%), trociny z drzew iglastych (30%); kompost C - wycierka ziemniaczana (70%), słoma żytnia (30%); kompost D - wycierka ziemniaczana (70%), trociny z drzew iglastych (30%); kompost E - komunalny osad ściekowy (70%), słoma żytnia (30%) oraz kompost F - komunalny osad ściekowy (70%), trociny z drzew iglastych (30%). Po 30, 60, 90,120 i 180 dniach od momentu założenia doświadczenia pobrano próbki masy kompostowej, w których oznaczono zawartość form: ogólnej, amonowej i azotanowej (V) azotu. Uzyskane rezultaty wskazują, że najwięcej azotu ogólnego, amonowego i azotanowego(V) zawierały komposty z 70-procentowym udziałem komunalnego osadu ściekowego, a najmniej komposty z 70-procentowym udziałem wycierki ziemniaczanej. W trakcie rozkładu masy kompostowej nastąpiły straty azotu ogólnego i amonowego. Natomiast zawartość azotu azotanowego(V) w masie kompostów wskazują na to, że może ona być stale w takiej samej ilości dostępna dla roślin.
EN
In March 2002 the composts were prepared from municipal sewage sludge and potato pulp of the following composition in conversion to dry matter: compost A - potato pulp (35%), municipal sewage sludge (35%), rye straw (30%); compost B - potato pulp (35%), sewage sludge (35%), saw dust from coniferous trees (30%); compost C - potato pulp (70%), rye straw (30%); compost D - potato pulp (70%), saw dust from coniferous trees (30%), compost E - municipal sewage sludge (70%), rye straw (30%); compost F - sewage sludge (70%), saw dust from coniferous trees (30%). After 30, 60, 90, 120 and 180 days from the moment of setting up the experiment the samples of composted matter were taken and analyzed for amount of following nitrogen forms: total, ammonium and nitrate(V). Obtained results showed that the composts with 70% share of municipal sewage sludge contained the most of total, ammonium and nitrate(V) nitrogen. The least amount of all these nitrogen forms were found in composts with 70% share of potato pulp. During decomposition time there occured the losses of total and ammonium nitrogen. However, the amount of nitrate nitrogen(V) in compost mass was available for plants in the same quantity all the time.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

513

Opis fizyczny

s.243-249,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Chemii Srodowiska, Akademia Rolnicza, ul.Slowackiego 17, 71-434 Szczecin

Bibliografia

  • Czekała J. 1999. Osady ściekowe źródłem materii organicznej i składników pokarmowych, Folia Univ. Agric. Stetin. Agricultura 200(77): 33-38.
  • Ishii H., Tanaka K., Aoki M., Murakami T., Hamada M. 1991. Sewage sludge composting process by static pole method. Water Science and Technology 23: 10-12.
  • Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z. 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. IOŚ Warszawa: 333 ss.
  • Rozporządzenia MŚ 2002. Z dnia 1 sierpnia 2002 r. w sprawie komunalnych osadów ściekowych. Dz. U. nr 134, poz. 1140.
  • Szpadt R. 1993. Zagospodarowanie i unieszkodliwianie osadów z małych oczyszczalni ścieków, w: Gospodarka ściekami i odpadami w gminach. I Krajowa Konf. Szkoleniowa, 23-24 IX Poznań: 171-185.
  • Urbaniak M., Mokrzycka B. 1996. Badania nad kompostowaniem osadów ściekowych jako elementu gospodarki osadowej dużej oczyszczalni. Zesz. Nauk., Pol. Łódź., 756: 79-90.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ef9772ce-e753-48b6-ac97-2af52b7e248b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.