PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 07 |

Tytuł artykułu

Rola wzbogaconej zywnosci w racjonalnym zywieniu

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono informacje dotyczące wzbogacania żywności w witaminy i składniki mineralne, opierając się na najnowszych danych z piśmiennictwa światowego oraz na krajowych badaniach żywieniowych. Podkreślono znaczenie wzbogaconej żywności w realizacji prozdrowotnego modelu żywienia. Zwrócono uwagę na konieczność wprowadzenia uregulowań prawnych, zarówno w zakresie dodawania substancji wzbogacających do żywności, jak również znakowania i kontroli produktów wzbogaconych.
EN
Information concerning enrichment of food in vitamins and mineral components, based on the recent data from the world literature and national nutrition studies, have been presented. The role of fortified foods in the implementation of health-promoting system of nutrition has been stressed. The attention has been paid to the necessity of introducing legal regulations in the field of addition of fortifying substances to foods as well as in the range of labelling and control of fortified products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

07

Opis fizyczny

s.4-6

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61-63, 02-903 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Blum M.: Food Fortification - A key strategy to end micronutrient malnutrition, Nutriview 1997, F. Hoffmann - La Roche Ltd, Base, Switzerland.
  • [2] Codex Alimentarius, Volume 4, Foods for Special Dietary Uses, Food and Agriculture Organization Of the United Nations , World Health Organization, Rome 1994.
  • [3] Enriching Diet and Improving Lives, An Educational Seminar on Food Fortification, May 1999, Belgium.
  • [4] Food Fortification-Technology and quality control, FAO Food and Nutrition Paper 60, Food and Agriculture Organization Of the United Nations, Rome 1996.
  • [5] Giese J.: 1995. Vitamin and mineral fortification of foods, Food Technology, 5, 110-122.
  • [6] Gaull G. E.: 1996. Fortifying Policy with Science-The Case of Folate. The Journal of Nutrition, Supplement, 3.
  • [7] Krześniak J., Rutkowska U.: 1995. Współczesne poglądy na wzbogacanie produktów spożywczych w wapń, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 22, 192.
  • [8] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: 1998. Tabele Wartości Odżywczej Produktów Spożywczych, Prace IŻŻ 85, Warszawa.
  • [9] Materiały z Międzynarodowej Konferencji Żywieniowej, Rzym 1992, Seria przekładów Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa 1995.
  • [10] Nadolna I., Troszczyńska A., Rutkowska U., Kunachowicz H.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VIII. Zawartość witamin grupy B. Żywienie Człowieka i Metabolizm - w druku.
  • [11] Troszczyńska A., Nadolna I., Rutkowska U., Kunachowicz H.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. IX. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żywienie Człowieka i Metabolizm - w druku.
  • [12] Richardson D.P.: 1997. The addition of nutrients to foods, Symposium on „Food industry, nutrition and public health”, Proceedings of the Nutrition Society, 56, 807-825.
  • [13] Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., Wojtasik A., Gościniarek R.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VI. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żywienie Człowieka i Metabolizm - w druku.
  • [14] Whiting S.J., Wood R. J.: 1997. Adverse Effects of High-Calcium Diets in Humans, Nutrition Reviews, 55, 1, 1.
  • [15] Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: 1998. Normy żywienia dla ludności Polski (energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna, 4, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ee43fea5-d29e-4feb-b144-e01d278fc4d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.